Friday, October 30, 2009

Siem Reap

Na twee dagen Phnom Penh was het tijd om door te gaan naar onze volgende bestemming, Siem Reap. We hadden een vroege vlucht dus het was op tijd op staan om naar het vliegveld te gaan.

We zouden vliegen met een vlucht van Vietnam Airlines uitgevoerd door Angkor Air. Met Vietnam Airlines heb ik goede ervaringen op basis van vluchten in Vietnam. Toen we aankwamen bleek de eerste vlucht van de dag richting Siem Reap al gecancelled te zijn. Dat is meestal niet echt een goed teken.

Het was dan ook een opluchting toen de incheck balie open ging. Na ingecheckt te hebben, moesten we door de douane. Ik werd vriendelijk teruggestuurd aangezien de douane alleen voor buitenlandse vluchten was en niet voor binnenlandse. Wij moesten een lange gang door waar verder niemand was. Dan duurt wachten best lang.

Er stond slechts enkele vliegtuigen op de luchthaven en al snel bleek welk vliegtuig ons naar Siem Reap zou gaan brengen. Het was een klein propellorvliegtuigje (een ATR 72 voor de kenners). Erg grappig om mee te maken, maar wat maken die dingen een herrie.

De piloot had er blijkbaar zin in aangezien hij stevig door reed richting de startbaan. Zelden zoiets meegemaakt. Normaal is het eerst afremmen tot stilstand. Daarna moet er volgens mij cleanrance gevraagd worden van de luchtverkeersleiding en dan is het gas geven en opstijgen. Blijkbaar was dat in dit geval helemaal niet nodig. De bocht de startbaan op werd redelijk stevig genomen en daarna ging meteen het gas erop. Het verbaasde me nog wel hoe snel zo’n klein vliegtuigje kan accelereren. Misschien was het omdat we er nog met geen 10 man in zaten.

Op de luchthaven van Siem Reap gebeurde echter iets gedenkwaardigs. Normaal als ik in gezelschap reis, krijg ik mijn koffer altijd als laatste en meestal significant later ook. Echter geloof het of niet. Deze keer was het mijn koffer die echt als allereerste op de band. Achteraf bleek dat er maar 2 koffers ingecheckt waren (alleen die van ons 2). Dus ik had een 50% kans J, maar goed het gaat om de gedachte.

In Siem Reap werden we door de tuk tuk opgehaald van het vliegtuig. De suggestie voor het hotel had ik gekregen van iemand die gebackpackt had. De verwachtingen waren niet heel erg hoog aangezien hotel maar iets van 20 USD per nacht was, maar de kamers waren uitermate schoon en netjes, zoals het hele hotel. Het grappige is overigens dat het in Siem Reap sterft van de hotels. Blijkbaar draait het hele dorp het de touristische trekpleiser van de tempels.

Besloten na aankomst de stad te gaan verkennen. Dan blijkt was hoe klein Siem Reap eigenlijk is. Binnen 3 uur hadden we een goede lus gemaakt en echt het grootste deel van het stadje gezien. Nog even rondgestruind in Wat Bo (een complex waar een aantal mensen een monniken bij elkaar wonen).

Daarna zijn we terug gegaan naar het hotel om de voorbereidingen voor de volgende dag te treffen. We wilden immers naar de tempels, maar er werd aangereden om de kaartjes een dag van te voren te haren en proberen dan wel een zonsopgang/zonsondergang mee te maken.

Zo gezegd zo gedaan. Wij met de tuk tuk op pad om kaartjes te gaan halen, maar het begon redelijk te regenen. We besloten dus maar om lekker even droog in de tuk tuk te blijven zitten. Nadeel was echter wel dat toen het weer droog was het 17.40 was en je na 17.30 niet meer een berg op mag om naar de zonsondergang te gaan kijken. Dit was een kleine tegenvaller, maar goed we hadden nog een zonsopkomst in het vooruitzicht. Dus hebben besloten de zonsondergang te laten voor was het was en de culinaire elementen van Siem Reap en Cambodja te gaan verkekken, iets wat ons tot dus ver erg goed gelukt was. :-)


Het vliegtuigje (ATR 74 voor de kenners)Een mini dierentuin op straat

Een tempel

Het straatbeeld in Siem Reap

De universiteit in Siem Reap

Een begraafplaats waarbij urnen met as in de torentjes geplaatst worden

Wat Bo tempelcomplex en leefgemeenschap

No comments:

Post a Comment