Monday, August 2, 2010

Vakantie in Nederland

Als gevolg van het combineren van de Gertrudis reunie en mijn moeder’s verjaardag kon ik mooi 2,5 week vakantie in Nederland doorbrengen. Echter die liepen niet helemaal zoals gepland. Kort nadat ik aankwam kreeg ik bericht van een vriend uit Amerika die momenteel woonachtig is in Hong Kong. Hij zou voor zaken enkele dagen in Europa zijn en wilde er een paar dagen vakantie aan vast plakken. Of ik niet een rondleiding kon verzorgen.

Aangezien hij best veel voor mij gedaan had de afgelopen maanden, kon ik geen “nee” zeggen. Dus afgesproken om 3 dagen Amsterdam te doen en 3 dagen Antwerpen om toch iets te kunnen laten zien van het cultuur en mentaliteitsverschil.

Amsterdam was een hele belevenis an sich. Dan merk je meteen dat doordat je in het buitenland woont en werkt je anders naar de Nederlandse cultuur gaat kijken. In Amerika is het bij voorbeeld “Het dagboek van Anne Frank” verplichte literatuur op heel veel scholen. Als gevolg daarvan willen heel veel toeristen het Anne Frank Huis bezoeken. Het is daar altijd best druk als gevolg van de veel toeristen en niet iedereen let altijd even goed op. Zeker niet als ze foto’s willen maken of fietsers die opeens stoppen omdat ze beseffen dat ze zijn waar ze moeten zijn. Ik heb in een tijdsbestek van 5 minuten nog nooit zoveel krachttermen gehoord als toen van zowel fietsers als automobilisten die iedereen moeten ontwijken. Je merkt ook meteen dat buitenlandse toeristen dit soort taalgebruik ongepast en soms zelf schokkend vinden. Eerlijk is eerlijk, ik kan ze daar eigenlijk geen ongelijk in geven. Zeker de Amsterdammers zouden moeten weten dat daar een toeristische trekpleister ligt en hun snelheid aanpassen.

Grappig is ook dat heel veel Amerikanen nooit of nauwelijks fietsen. Nu is Amsterdan net een stad die bij uitstek geschikt is om per fiets te verkennen. Echter een dagje fietsen levert dan toch al gauw wat fysiek ongemak en geklaag op. In landen als Singapore, Hong Kong en de US pakken mensen toch sneller en taxi. Dat kan daar ook omdat taxi’s een stuk goedkoper zijn. De stelregel is altijd 2 blocks kun je lopen 3 blocks en verder is een taxi. :-)

Daarna een drankje gedaan bij Paladium. Daar was ook nog een scheldpartij tussen 2 mensen. Beetje jammer als je net probeert te vertellen hoe mooi Nederland kan zijn en 2 mensen verpesten dat beeld door een ordinaire scheldpartij net naast het terras. Daarna nog een rondje gefietst door het centrum, Oud Zuid, wat een hele mooie wijk is om doorheen te fietsen en natuurlijk de Amsterdamse Wallen. Dat laatste blijft toch iets magisch voor toeristen. Verder nog een rondvaart gedaan door de Amsterdamse grachten en vooral heerlijk gegeten. Later op de avond, is er natuurlijk 1 ding wat je toeristen moet laten zien en dat is de alom bekende FEBO, de snacks uit de muur. Dit is iets wat voor toeristen ook niet te begrijpen valt. Waarom eten Nederlands zoveel gefrituurd eten (overal krijg je frites bij, borrelhappen) en waarom vooral, halen ze het uit de muur?

We zijn ook nog een dag naar Madurodam geweest. Dat is toch een makkelijke mogelijkheid om veel van Nederland te laten zien in een kort tijdsbestek. Dan merk je toch dat een aantal dingen in Madurodam achterhaald zijn, maar dat ze op andere vlakken enorm met hun tijd meegaan. Zo stond er op Schiphol een miniatuur Airbus A380 van Singapore Airlines. Singapore Airlines was de eerste maatschappij die ongeveer 1 jaar geleden met dit toestel ging vliegen. En blijkbaar heeft Schiphol net als andere landen een skytrain. Ik had er nog nooit van gehoord of de skytrain gezien, maar op Madurodam zag ik hem.

Daarna 3 dagen Antwerpen.Waar het cultuur- en mentaliteitsverschil tussen Nederlanders en Belgen op het eerste gezicht niet heel groot lijkt, is dat toch zeker zichtbaar voor mensen die er wat dichterbij staan. We zouden gaan lunchen bij Horta (zijstraat van de Keyserlei) en op de weg daarheen zagen we dat de terrasjes al goed vol zaten. Dit kwam vast vanwege het goede weer en het feit dat we niet heel vroeg waren voor de lunch. Grappig is dan om te zien dat je de Belgen er zo uitpikt. 9 van de 10 Belgen vinden het namelijk doodnormaal om bij de lunch alcohol te drinken. Dit werd nog even bevestigd toen ik met een oud-collega uit Belgie ging lunchen. Belgen trekken daar toch makkelijk 2 uur voor uit. 3 gangen menu. Flesje rood, flesje wit, dessertwijntje en daarna in de auto terug naar kantoor. In Antwerpen vooral gegeten (wafels, natuurlijk de chocolade), gedronken en door de stad geslenterd.

Tot slot zijn we nog even naar Yerseke geweest om daar de haven, mosselen, oesters en kreeften te gaan bekijken. Lekker visje gegeten en vervolgens terug naar Antwerpen naar hotel zodat de koffer gepakt kon worden en op naar het vliegveld. Mijn taak als gids zat er op en was naar ik later begreep goed geslaagd. Het gaf mij ieder geval de kans om nog een paar dagen met mijn familie door te brengen.

No comments:

Post a Comment