Friday, January 7, 2011

Port Douglas en Great Barrier Reef

Na een klein weekje Melbourne was het tijd om warmer weer op te zoeken. Ik zou mijn reis voortzetten in Port Douglas. Vanaf Melbourne was dit ongeveer een kleine 3 uur vliegen. Gelukkig was het me gelukt om een stoel in de rij van de nooduitgang te bemachtigen bij Jetstar (en dat zonder bij te betalen). Dus volop beenruimte. Het verhaaltje van de stewardess over wat je dan moet doen in een eventueel noodgeval neem je dan maar voor lief.

Vanaf Melbourne vlieg je naar Cairns en van daaruit is het ongeveer een uur tot anderhalf uur met een shuttle bus naar je hotel. Dit hangt af van hoe de bus rijdt en wie er allemaal nog meer in de bus zitten die afgezet dienen te worden.

In Port Douglas had in een zeer aangenaam boutique resort hotel. Een ruime kamer met woonkamerdeel. Aangezien ik de eerste dagen nog niet helemaal hersteld was, heb ik het vooral rustig aangedaan. Lekker uitslapen en overdag een beetje rondwandelen en aan het zwembad liggen. Excursies zijn er volop, maar die zijn wel erg aan de prijs. Een gemiddelde excursie kost je al snel 200 Australische Dollar. Dus besloot ik te doen waar ik voor gekomen was, duiken!

Het hotel in Port Douglas

Port Douglas is verder namelijk niet zo heel groot. Een klein centrumpje bestaande uit 1 grote straat met wat bars en restaurants en een aantal verstopt in kleine zijstraatjes. Verder is er een haventje en een 6 kilometer lang strand. Port Douglas heeft een beetje zijn eigen cultuur. Afgezien van de paar luxere hotels die in het dorpje gelegen zijn, draait het voornamelijk op backpackers. Er zijn blijkbaar 1 of 2grote backpacker campings die wat verder buiten het dorp liggen. Port Douglas is heel erg een surfersgemeenschap. Dus alles wat alternatief is, kom je er tegen. Ook een jointje op zijn tijd daar is de gemiddelde backpacker niet vies van. Daarnaast is het heel erg een stad waar mensen heen gaan die op zoek zijn naar zichzelf. Zo was er 1 iemand die zich net niet gekwalificeerd had voor de Olympische Spelen van Vancouver en er maar een jaar tussenuit was gegaan. Heel veel “kinderen” die voor ze naar de universiteit gaan er “even” tussenuit willen omdat ze niet weten wat ze willen gaan doen. Deze mensen leven een vrij “simpel” leven. Vaak werken ze in restaurants, bars, hotels of bv als duikinstructeur en ze meestal geven ze per maand uit wat ze verdienen. Misschien wat simplistisch maar het past blijkbaar goed bij de fase in hun leven die die mensen doormaken. Het had in die zin wel wat weg van vakantiebestemmingen als Renesse en Chersonissos.

Het straatbeeld in Port Douglas

Een oud treintje wat nog rijdt

Uiteindelijk een duiktrip geboekt naar het Great Barrier Reef. Het Great Barrier Reef staat op de Unesco werelderfgoedlijst, dus de verwachtingen waren hoog gespannen. Daarnaast is was het walvisseizoen. Dat wil zeggen dat de vrouwtjeswalvissen erg dicht bij de kust komen om te bevallen. Er schijnen ook nogal wat schildpadden, haaien en manta’s rond te zwemmen. Dit verhoogde de verwachtingen alleen maar. Echter zoals zo vaak met hoge verwachtingen komt er dan niet zo heel veel van uit. Afgezien van een kleine rog, moet ik zeggen dat ik niet heel veel spectaculairs gezien heb. Geen haaien en vooral geen schildpadden. De schildpadden staan nog steeds hoog op mijn verlanglijstje om te zien onder water. Nou ja volgende keer beter.De boot voor de duiktripDe omgeving

Na een kleine week was het al weer tijd om door te reizen naar mijn laatste bestemming. Ik zou de warmte en kleinschaligheid van Port Douglas achterlaten voor het koude weer van de metropool Sydney.

1 comment:

 1. Dear blogger,

  The voting phase for the IX11 (International eXchange and eXperience) blog competition has started. Your blog is listed with its page title in the list (sorted from A to Z):
  http://www.lexiophiles.com/english/voting-for-the-ix11-blog-competition-started

  Any user can vote for your blog until January 26 (end of voting phase).

  We have created a voting button for you to include in your blog - it will send directly the voters to the voting page on Lexiophiles. You will find the code for the button in the above mentioned article.

  If you have any questions do not hesitate to contact me (valerie [at] bab.la).

  We wish you good luck!

  Valerie
  On behalf of bab.la and Lexiophiles team

  ReplyDelete