Tuesday, February 8, 2011

Hong Kong – Aankomst en Eerste Dagen

De vlucht van Singapore naar Hong Kong duurt ongeveer 3,5 uur. Dat is op zich zeer aangenaam en lang genoeg om lekker iets te kunnen eten, een filmpje te kijken en even te soezen. Zo gezegd zo gedaan.

Eenmaal in Hong Kong aangekomen de MTR gepakt naar het centrum en van daaruit de taxi naar het adres waar ik de eerste nacht zou verblijven. De persoon in kwestie was namelijk op zakenreis buiten Hong Kong en was alleraardigst om het appartement in ieder geval voor een nacht ter beschikking te stellen. Eenmaal aangekomen bij het appartement begonnen de problemen. Het was inmiddels 00.45 en op de plaats waar normaal een reservesleutel ligt lag nu helemaal niks.

Dus maar gaan bellen. Dat is alleen erg lasting aangezien de persoon die ik moest bereiken ergens in de US rond zwierf en degene die de post bij zou houden en dus de reservesleutel had nergens te bereiken was in Hong Kong. Uiteindelijk via vele omwegen en na veel over en weer bellen, was er iemand de reservesleutel gaan halen en rond 03.00 kon ik eindelijk het appartement binnen. Niet echt iets waar je op zit te wachten als je 14 uur onderweg geweest bent en alleen maar wil slapen.

De volgende dag lekker rustig aangedaan. Mijn spullen naar het hotel verhuisd en ‘s avonds lekker een drankje gedaan op een terrasje bij Stanley met uitzicht over 1 van de vele baaien die Hong Kong rijk is. Het hotel ligt op loopafstand van kantoor. Het is ongeveer 200-300 meter lopen naar het eerste complex. Op de weg erheen pik ik bij de supermarket een vers ontbijtje mee. Vervolgens ga ik het eerste pand binnen en dan kun je binnendoor via allerlei overdekte loopbruggen en connectors van het ene kantoor naar het andere lopen. Zo zijn er in dit specifieke gebied ongeveer 10 kantoorgebouwen aan elkaar gelinkt.

Grappig is dat ook hier alles geordend eraan toe gaat. In een van de kantoorflats, staan mensen dus echt in de rij om de lift in te mogen. En iedereen schuift netjes aan. Je moet wel want bij iedere lift staat security. Dus vooraan invoegen zit er helaas niet in.

Belangrijk in Hong Kong is je visum en je Hong Kong ID card. Ook ik moest er 1 aanvragen. In Singapore werd dat allemaal geregeld. Hier mag je het zelf doen. Er kwamen dus nog een aantal papieren bij de papieren die ik sowieso al in moest vullen als nieuwe medewerker.

Het proces is verder erg eenvoudig. Je vult de formulieren in en gaat vervolgens naar het Immigration Department. Daar trek je een nummertje en vervolgens is het afwachten tot je opgeroepen wordt. Er wordt een foto genomen, vingerafdrukken en daarna word je doorgestuurd naar de ambtenaar voor een interview. Het grappige was echter dat deze ambtenaar niet echt een interview afneemt. Ik moest weer vingerafdrukken laten maken. Daarna kreeg ik een papiertje mee (tijdelijke HKID) en binnen 2 weken kun je het pasje ophalen.

Het bewuste intervierw heeft overigens 2 kanten. Westerlingen schijnen niet of nauwelijks geinterviewd te worden terwijl Aziaten en vooral Chinezen wel aan een interview onderworpen worden. Blijkbaar zijn ze erg bang voor een grote instroom van Chinezen uit Mainland China die in Hong Kong op zoek naar een betere baan en betere toekomst.

De eerste week was het vooral handjes schudden, formulieren invullen en mezelf bekend maken met de nieuwe werkgever en nieuwe procedures. Verder was het vooral genieten van het uitzicht. Zowel vanuit de hotelkamer als vanuit het kantoor heb je een prachig uitzicht over Hong Kong.De skyline van Hong Kong aan de kant van Hong Kong IslandKruiden worden op straat verhandeldUitzicht vanuit Sheung Wan op de Ferry TerminalUitzicht vanuit Sheung Wan naar KowloonSheung WanAdmiralty (Conrad Hotel)Bank of China Tower (Admiralty)Lippo Centre (Admiralty)IFC Tower (Central)Connaught Rd CentralDe smalle zijstraatjes in Central (bv Pottinger Street)Hong Kong is relatief groen en heeft redelijk hoogteverschil


No comments:

Post a Comment