Tuesday, May 17, 2011

Dubai – deel 1

Naast het reguliere nieuwjaar, viert de Chinese gemeenschap ook het Chinese nieuwjaar. Dit valt meestal binnen een periode van 4 tot 6 weken na het reguliere nieuwjaar. Enkele karakteristieke eigenschappen van het Chinese nieuwjaar zijn: vuurwerk, lion dance en Lychee envelopjes. Lychee envelopjes zijn envelopjes met geld, die getrouwde mensen aan niet getrouwde mensen geven of bazen aan hun medewerkers. Hier zitten verder nog wel enkele nuances in, maar die zal ik jullie besparen.

Aangezien het in Hong Kong niet zo warm is als in Singapore, is het Chinese nieuwjaar bij uitstek geschikt om er even een paar dagen tussenuit te gaan. Echter omdat ik pas laat begon met zoeken, was een groot deel van de vakanties (bijna alles) al volgeboekt. Er was eigenlijk alleen nog een optie naar Korea en 1 naar Shanghai, maar daar is het zeker niet warmer dan in Hong Kong.

Gelukkig kwam er een uitnodiging uit Dubai om daar een paar dagen door te brengen. Het voordeel was dat ik dan alleen een vliegticket hoefde te betalen. Na wat zoeken, rekenen en vergelijken was het zeker zo goedkoop om naar Dubai te gaan voor een kleine week als een vakantiepakket van 3 dagen met verlenging te boeken. Dus op naar Dubai.

De vlucht was met Qatar Airways via Doha (Qatar, 1 van de Verenigde Arabische Emiraten) waar ik een korte overstap zou hebben. Het vliegveld in Doha is apart. Aangezien ze dat aan het verbouwen zijn, staan alle vliegtuigen ergens achteraf geparkeerd. Je gaat via een trap het vliegtuig uit. Vervolgens word je in een bus naar de juiste terminal gereden. Je moet alleen wel opletten dat je in de juiste bus stapt op basis van de kleur van je boarding pass. Ik werd naar de Transit en Vertrek terminal gebracht. Daar moest ik door een security screening. Vervolgens de roltrap op naar boven. Daar even moeten wachten. Vervolgens boarden. Weer de bus in en terug naar 1 van de andere vliegtuigen die vlakbij het vliegtuig stonden waar ik uit kwam. Via de trap het vlieguit in en daarna door naar Dubai.

Dubai is een van de andere Emiraten en een apart land. In totaal zijn er 7 Emiraten (Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah en Umm al-Quwain). Deze staten worden Emiraten genoemd omdat er een Emir aan het hoofd staat. Aangekomen in Dubai, kom je in een compleet andere wereld terecht. Waar in HK heel veel gebouwen er relatief oud uit zien en wat grijzig, wat toch een beetje een traditioneel Chinees karakter geeft, glimt alles in Dubai alsof het gloednieuw is. Daarnaast wordt er veel met marmer en goud(kleur) gewerk, wat dit effect nog eens versterkt.



Het vliegveld van Dubai

Verder zie je meteen de Arabische kleding. Wat onderzoek leert me dat Emirati-mannen een dishdasha dragen, een witte, wijde jurk. De shumagh is de roodwitte hoofddoek, de gutrah de witte. De igal is de zwarte band rond de hoofddoek. De vrouwen dragen de abaya, een zwarte lange jurk, tot aan de grond, met lange mouwen. Soms zijn de randen mooi versierd met borduursel. De vrouwen dragen soms ook handschoenen. Er is schijnt echter wel een verschil te zijn. Sommige vrouwen dragen een sluier die het hele gezicht bedekt, waardoor het meer lijkt op een boerka, terwijl andere vrouwen een gezichtsbedekking dragen die meer lijkt op een “gewone” hoofddoek. Wat navraag hier leerde me dat het met name de vrouwen zijn uit de wat strenger islamitische landen, b.v. Saudi Arabie, die het hele gezicht bedekken en dat de vrouwen uit Qatar en Dubai wat vrijer zijn en volstaan met een hoofddoek.

Dubai wordt weleens vergeleken met Singapore. Echter wat Singapore bereikt en opgebouwd heeft in 40 jaar, heeft Dubai in 20 jaar gedaan. Daarnaast hebben deze landen ook veel meer een “doen”-mentaliteit. Als ze daar beslissen om iets te bouwen, wordt er niet oeverloos vergaderd en onderzoek gedaan naar geluidsoverlast en milieuconsequenties. Dan drukt er iemand op de figuurlijke knop en dan gebeurt het gewoon. Een andere overeenkomst is, is dat alles wat gebouwd is op de natuur is gewonnen. Singapore was een moerasgebied en is veranderd in een wereldstad. Dubai is een stad die gewonnen is op de woestijn.

Het stadsdeel bestaat grofweg uit 3-4 kernen: Jumeirah (bekend van het Palm Eiland), het gebied rondom de Burj Al Arab en Mina A Salam, het gebied rondom de Burj Khalifa, Souk Al Bahar en de Dubai Mall. Als vierde gebied heb je dan nog de Creek met Oud Dubai.

Het is geen gemakkelijke stad om rond te reizen zonder auto. Dubai is een land/stad zoals je het op zou zetten als je een stad vanuit het niets op mag bouwen. Grote, brede snelwegen, alles schoon en modern. Daardoor is alles makkelijk bereikbaar, mits je een auto hebt.

Zodra je rond gaat kijken in Dubai, merk je meteen dat het een rijk land is. De mensen zijn erg Westers en alles is verkrijgbaar. Er zijn wel enkele restricties. Zo worden vrouwen verzocht zich niet te uitdagend te kleden en is het verboden alcohol op straat te nuttigen. Alcohol is echter wel in elke bar / restaurant verkrijgbaar. Al serveren een aantal bars en restaurants geen alcohol tussen 16.00 en 18.00 op basis van de wet in Dubai. Ik heb helaas niet kunnen achterhalen of dat voor alle bars / restaurants gold.

De inkomsten van de overheid in Dubai komen deels uit grondstoffen en ook deels uit toerisme en daarnaast zijn er nog enkele andere bronnen van inkomsten. Personen die in Dubai wonen en werken betalen namelijk geen inkomstenbelasting en bedrijven ook maar zeer beperkt. Er wordt wel een BTW geheven, maar dat is ook beperkt. Dus om het toerisme de nodige impulsen te geven, hebben ze ’s werelds grootste indoor skihelling gebouwd, ’s werelds grootste winkelcentrum met daarin een kolossaal aquarium wat zeker zo groot is als een voetbalveld, ’s werelds eerste 7 sterren hotel (Burj Al Arab) en ’s werelds hoogste gebouw (Burj Khalifa, 828 meter hoog).



De Dubai Mall - Veel oog voor detail



's Werelds grootste aquarium



Het Burj al Arab Hotel



De Burj Khalifa Toren

De eerste dagen vooral rustig aan gedaan en van het warmere weer genoten. Het was er ongeveer 25 graden, maar verrassend genoeg staat er redelijk wat wind en ’s avonds koelt het best af, dus voelt het best fris aan. Een trui of een jas is dan ook geen overbodige luxe.

Dubai is een voor een groot deel een woestijn. Buiten de bebouwde delen zie je dan ook niet veel groen, maar vooral zand. Dubai heeft door de wind dan ook nogal eens last van zand dat de stad inwaait. Een groot deel wordt dan bedekt onder een miniscuul laagje zand. Dit was best vervelend tijdens het hardlopen. Dus ik kan me voorstellen dat gezichtsbedekkende kleding ook zo zijn voordelen kan hebben.

No comments:

Post a Comment