Wednesday, June 22, 2011

Taipei – deel 2

De tweede dag lekker uitgeslapen. Vervolgens was het tijd om verder de stad te gaan verkennen. Nu lag 1 van Taiwan’s bekendste gebouwen zo ongeveer naast het hotel, de Taipei 101. Tot voor kort was de Taipei 101 het hoogste gebouw ter wereld. Inmiddels is de Burj Khalifa in Dubai het hoogste gebouw ter wereld. Zover ik het kan achterhalen zijn de 10 hoogste gebouwen ter wereld als volgt:

1. Burj Khalifa, Dubai, 828m, 163 etages (ben ik geweest)
2. Taipei 101, Taipei, 508m, 101 etages (ben ik geweest)
3. Shanghai World Financial Center, 492m, 101 etages
4. International Commerce Center, Hong Kong, 484m, 108 etages (ben ik geweest)
5. Petronas Towers, Kuala Lumpur, 452m, 88 etages
6. Nanjing Greenland Financial Center, Nanjing, 450m, 89 etages
7. Willis Tower, Chicago, 450m, 110 etages (voorheen Sears Tower, ben ik geweest)
8. Kingkey Finance Tower, Shenzen, 442m, 100 etages
9. Guangzhou West Tower, Guangzhou, 441m, 103 etages
10.Trump International Hotel and Tower, Chicago, 438m, 98 etagesDe Taipei 101 bij daglicht

Het kantoor van ons bedrijf is ook gevestigd in de Taipei 101 toren en de ingang naar het observatiedeck is via dezelfde ingang als de kantoren. Dus het was nog even hopen dat ik geen collega’s tegen zou komen. Dat ging gelukkig allemaal goed. Het uitzicht van het obsevatiedeck vanaf de Taipei 101 op de 89e en 90e etage was waanzinnig mooi. Het kleine smalle topje wat je op de Taipei 101 ziet, zijn de laatste 10 etages, maar die zijn maar zeer beperkt toegankelijk en alleen voor speciale personen / gelegenheden.Een foto van de Taipei 101, de verlichte lijn is de positie van de lift naar het observatiedeck

Vanaf het observatiedeck valt ook meteen op dat Taipei relatief ingesloten ligt in Taiwan. Het raakt nergens aan de kust of aan de zee. Het ligt redelijk tussen de bergen en er is niet al te veel extreme hoogbouw. De Taipei 101 steekt echt schril af bij en met kop en schouders boven alles uit in Taipei.

Wat overigens opvallend is aan de Taipei 101 is dat een grote opening in de vloer tussen de 88e en 89e etage is gemaakt. In die opening is een constructie aangebracht met een 728-ton zware stabilisatiebal die de Taipei 101 moet stabiliseren tegen aardbevingen en ander ongemak. Deze bal wordt geacht de beweging van het gebouw te reduceren met 40% en zou het gebouw bestand moeten maken tegen aardbevingen met een kracht van ongeveer 9 op de schaal van Richter. Erg indrukwekkend.De stabilisatiebal

Binnenkomen in de Taipei 101 is vrij eenvoudig. Eruit daarentegen is een stuk lastiger. Aziaten houden blijbkaar van shoppen. Dus je moet eerst een etage naar beneden met de trap en daarna zo ongeveer langs 300 winkels en stalletjes voor je bij de lift naar beneden uitkomt.

Na het bezoek aan de Taipei 101 in de metro gestapt op weg naar de Maokong Gondola. De kabelbaan ligt naast de Taipei Zoo aan het einde van de bruine metrolijn. Vervolgens de kabelbaan omhoog genomen naar Maokong. Maokong ligt aan het uiteinde van het Taipei Bassin.

Het is een gebied wat bij uitstek geschikt is voor hiking en wandelen. Er liggen verschillende tempels en er wordt zelfs nog op kleine schaal thee verbouwd. Helaas was het toen ik er aan kwam al donker, dus foto’s maken ging helaas niet goed meer. Mocht je hier naar toe willen gaan, trek er zeker een paar uur voor uit. De bezienswaardigheden als de tempels en theeplantages wil je het liefst bij daglicht zien. Echter zodra het donker wordt en het weer helder is heb je vanaf de heuvels een geweldig mooi uitzicht over verlicht Taipei.

De kabelbaan heeft overigens verschillende stops en het is aan te raden om een tussenstop te maken op sommige stations om daar ook enkele dingen te bekijken.

Vervolgens nog even een kort bezoekje gebracht aan de Shilin Night Market. Dit is een beetje een veredelde kermis met een grote food court. Uitermate geschikt voor degene die lokale lekkernijen uit willen proberen in een lokale setting en zeker een bezoekje waard.De Shilin Night Market

No comments:

Post a Comment