Monday, August 8, 2011

Praag – Dag 1 – Old Town

Vanaf het Castle District was ik richting de rivier gelopen. Deze diende ik vervolgens over te steken om het Old Town district van Praag te bereiken. De beste manier om de rivier over te steken is natuurlijk via de wereldberoemde Karl’s brug (Karlov’s Most). De brug is een stenen brug die dateert uit de 14e eeuw en is een van Praag’s toeristische trekpleisters en verbindt de twee stadsdelen van Praag.

De Karl's Brug

Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht op de skyline van Praag, Old Town, New Town, Castle District en de Vltava rivier. Het Old Town district van Praag wordt gekenmerkt door nauwe en smalle straatjes en is een aaneenschakeling van bezienswaardigheden met mooie pleintjes.

Rondom the Karl's Brug

Zo heb je op 1 van de pleinen onder andere de Church of Our Lady Before Tyn. Deze kerk dateert van 1385 en is erg kenmerkend. De torens zijn immers van ver te zien in Praag.De Church of Our Lady Before Tyn

Een andere bezienswaardigheid op Old Town Square is Old Town Hall Tower & Astronomical Clock. De klok is een kunstwerk op zich en heeft nogal wat details. Het geheel bestaat uit drie hoofdonderdelen.Astronomical Clock

Het eerste onderdeel in het midden, de astronomische wijzerplaat geeft de tijd aan en laat de stand van de zon en de maan zien. Het uurwerk geeft vijf soorten tijd aan: 1) De ware plaatselijke tijd van Praag, 2) De tijd, gemeten in een verdeling van 12 'uren' tussen zonsopgang en zonsondergang, de zogenaamde 'ongelijke uren'; zij zijn van dag tot dag langer of korter vermits de periode tussen zonsopgang en zonsondergang elke dag verschilt, 3) De tijd, gemeten in een verdeling van 24 uren die aangeeft hoelang de zon verwijderd is van het moment (24) van zonsondergang, de zogenaamde Boheemse of Italiaanse uren, 4) De plaats van de zon in de zodiak of dierenriem, en 5) De sterrentijd.

Het uurwerk bestaat uit drie onafhankelijk van elkaar draaiende schijven: de vaste schijf in het midden, de buitenrand en de zodiakring. Er zijn drie wijzers: de wijzer met het handje, het zonnetje dat op die wijzer heen en weer schuift en de wijzer met het sterretje die vast verbonden is met de zodiakschijf.

Volgens de legende werd de maker van het uurwerk in Praag, toen het klaar was, blind gemaakt opdat hij een dergelijk uurwerk niet meer zou kunnen maken voor een andere stad.

Het tweede onderdeel bovenaan is de Parade van de Apostelen. Elk uur gaan er twee kleine deuren open en komt er een parade van apostelen voorbij.

Het derde onderdeel onderaan is een wijzerplaat met medaillons die de maanden voorstellen en waarop voor elke dag de heilige wordt aangeduid.

Het oudste deel van het uurwerk stamt uit het begin van de 15e eeuw. De apostelen zijn echter pas in 1865 toegevoegd.

Old Town Square is al een bezienswaardigheid op zich met verder onder andere nog St. Nicholas Church die dateert uit 1735.Old Town Square

Een van de grootste en mooiste trekpleisters in Praag is ongetwijfeld het Municipal House. Het Municipal House is het voornaamste Art Nouveau gebouw in Praag. Het gebouw biedt onderdak aan onder andere een van de beste concertgebouwen van de stad en een uistekend Frans restaurant. Het gebouw dateert van 1911 en is gebouwd op de locatie van het voormalige Royal Court Palace. Het Municipal House werd beroemd toen daar op 28 oktober 1918 de onafhankelijkheid van Tsjechoslowakijke werd uitgeroepen. Het Municipal House is de hoofdbezienswaardigheid op Republic Square wat op loopafstand ligt van Old Town Square and Wenceslas Square.

Municipal House

In de nabijheid van het Municipal House vind je de Powder Gate. Dit is een van de 13 toegangspoorten daterend uit de 11e eeuw die in die tijd toegang boden tot het oude stadsdeel van Praag.Powder Gate

Andere bezienswaardigheden die zeker aan te raden zijn in het Old Town district van Praag zijn onder andere: St. Jilji Church, St. Martin in the Wall Church, St. Salvator Church bij de Karl’s Brug en St. Salvator Church. Zoals jullie misschien al in de gaten hebben zijn er heel wat kerken die je kunt bezichtigen in Praag.Uiteindelijk de dag afgesloten met een heerlijk diner in een restaurtant op Old Town Square.

No comments:

Post a Comment