Saturday, December 10, 2011

VS in geldnood?

Eindelijk kwam de langverwachte reis naar de VS eraan. Een belangrijk kantoor van het bedrijf waarvoor ik nu werk (Lenovo) bevindt zich in de VS. Lenovo heeft in 2005de PC divisie van IBM overgenomen en is momenteel wereldwijd de nummer 2 PC fabrikant. HP is nummer 1. We timmeren hard aan de weg en als je Lenovo nog niet kent, zul je de naam vast snel tegenkomen.

Het was inmiddels al een tijdje geleden dat ik in de VS geweest was. Eind 2008/begin 2009 was dat voor het laatst. Toen kon je nog “gewoon” naar de VS reizen. Echter “gewoon” bestaat niet. Alles is vrij panisch als het op reizen naar de VS aankomt. Er is altijd wel een punt bij de check-in dan wel bij de gate waar alle tassen uitgebreid doorzocht worden.

Ik had er alleen even niet bij stil gestaan dat ook de regels konden veranderen. Tegenwoordig moet je voor een reis naar de VS een visum aanvragen. De uitzondering op de regel is uiteraard voor de VS burgers en Green card holders alsmede burgers uit landen die onder het “Visa Waiver Programma” vallen. Gelukkig is Nederland een land wat onder het Visa Waiver Programma valt.

Echter daarmee was de kous nog niet af. Je bent verplicht om als je naar de VS reist, jezelf te registreren op een website. Hier krijg je dan een code en je paspoort wordt geregistreerd. Dit kan men dan bij de check-in zien. Anders geeft het systeem een foutmelding bij het scannen van je paspoort. En je wordt geacht deze aanmelding 72 uur voor vertrek gedaan te hebben.

Daar stond ik dan met mijn goed gedrag op het vliegveld. Gelukkig bleek de soep niet zo heet gegeten te worden als hij wordt opgediend. Alhoewel de verbinding niet al te best was, heb ik me toch nog aan kunnen melden, zo’n 2 uur voor vertrek.

Het meest bizarre was nog wel dat je naast de aanmelding op de website ook geacht wordt USD 14 te betalen. Het moet niet gekker worden! Ik weet dat het niet zo goed gaat in de VS, maar volgens mij hebben ze hier een nieuwe inkomstenbron aangeboord. Mocht de VS een bankroet nabij zijn, dan denk ik dat ze met deze inkomsten zichzelf toch even wat ademruimte geven. Ik viel bijna van mijn stoel af.

Aan de andere kant kun je het ze ook niet echt kwalijk nemen. Voor velen is het nog steeds het “beloofde land”, het land waar je de “American Dream” hebt. Ondanks alles heeft het land op heel veel mensen toch een enorme aantrekkingskracht en je kunt het ze niet echt kwalijk nemen als ze daarvan profiteren.

Misschien is het een ideetje voor de Nederlandse overheid als ze eens krap bij kas zit. ;-)

No comments:

Post a Comment