Wednesday, January 11, 2012

Ander land, andere gewoontes – deel 2

Amerika is in meerdere opzichten een raar land. Het is sowieso een land waar sport erg leeft. Dat begint meestal op donderdagavond met college football (kan ook basketbal zijn). Universiteiten en colleges spelen dan tegen elkaar.

Zij hebben hun eigen competitie onder toezicht van de NCAA en dit is de grote opstap naar een profcarriere. Goede studenten krijgen veel geld aangeboden om hun sportieve diensten te verlenen aan een van de universiteiten.

Om even bij het voorbeeld van college football te blijven, dit wordt in Amerika gerund als een professionele organizatie. De Head-Coach van het football team van universiteiten als LSU (Louisiana State University), Arkansas, Clemson, Boise State, Texas A&M verdient miljoenen per jaar om een football team te runnen. Dit betreft niet alleen het trainen en coachen van de spelers, maar ook recruiting en scouting.

Football leeft enorm. Om een voorbeeld te geven. Texas A&M speelt zijn thuis wedstrijden in het stadion van de Dallas Cowboys. De Dallas Cowboys is het team wat speelt in de profcompetitie van het American Football en het stadion heeft een capaciteit van 80.000. In Nederland zou dit te vergelijken zijn met het universiteitsvoetbalteam van de Universiteit van Tilburg of de Universiteit van Amsterdam wat in de Kuip in Rottedam tegen de het voetbalteam van de Erasmus speelt. Een volledig uitverkochte Kuip dan wel te verstaan, want als Texas A&M thuis speelt is het hele Cowboys stadion uitverkocht. De collegewedstrijden zijn verspreid over donderdagavond, vrijdag en zaterdag.

De profwedstrijden worden gespeeld op zondag en 1 wedstrijd wordt gespeeld op maandagavond: Monday Night Football of kortweg MNF. Dit is iets heel speciaals en iets waar veel mensen hun maandagavond voor vrij houden om 2 clubs op maandagavond prime time te zien spelen.

Iets anders wat in de US veel groter is dan in Nederland is “Betaal-TV”. In de US op zaterdag en zondag wordt de hele dag sport uitgezonden in de bars. In veel bars hangen dan verschillende schermen met op iedere zender een andere wedstrijd. ESPN, een van de grootste sportzenders heeft zeker een stuk of zes betaalkanelen waarop het verschillende wedstrijden die tegelijkertijd gespeeld worden uitzendt.

Zo kun je dus naar een bar gaan, waar jij in de outfit van jouw club naar 1 scherm zit te kijken en de persoon naast je in de outfit van zijn of haar favoriete club naar een ander scherm zit te kijken waarop de wedstrijd van zijn/haar club uitgezonden wordt. Mooi om te zien is wel dat dit ook onder vrouwen heel erg leeft.

Daarnaast is het erg mooi om te zien dat het allemaal heel erg gemoedelijk gaat. Ondanks het feit dat mensen met heel erg veel passie hun club volgen en aanmoedigen, wordt het nooit fysiek of komt het tot ongeregeldheden.

Alle “flauwekul” zoals ik het dan maar noem van verpichte bus- en treincombi’s die je in Nederland moet kopen om naar je favoriete voetbalclub te kijken, dat kennen ze daar niet. In dat opzicht denk ik dat fans in Nederland een voorbeeld hieraan kunnen nemen. Misschien niet allemaal maar enkelen toch zeker.

No comments:

Post a Comment