Monday, January 16, 2012

Thanksgiving

Thanksgiving is een typisch Amerikaanse feestdag en het is daar ook echt een “Big Deal”. Ik kan me niet iets vergelijkbaars bedenken in Nederland, maar het is een feestdag die zowel families op kan breken als bij elkaar kan brengen. Zeker voor mensen die een relatie hebben, is het altijd een keuze. Waar vier je Thanksgiving en welke familie bezoek je eerst. Dit kan echt tot hoogoplopende ruzies leiden. Het feit dat families deels verspreid wonen over de Verenigde Staten, maakt dit niet echt makkelijker. Hier zijn Nederlanders weer bevoorrecht omdat je binnen 2 tot 3 uur rijden een groot aantal plaatsen in Nederland kunt bereiken. In de Verenigde Staten ben je dan vaak de staat nog niet uit. Veel mensen volgen hun werk en wonen daardoor in verschillende staten. Dit zorgt ervoor dat het bij elkaar komen voor Thanksgiving redelijk wat planning vereist en geen sinecure is.

Wat Amerikanen verder wel heel goed doen, is dat ze er iets speciaals van maken. In plaats van het dan bij iemand thuis te vieren, wordt dan vaak een vakantiehuisje gehuurd waar de hele familie samenkomt. En om eerlijk te zijn, de bedragen die daarvoor neergelegd worden, zijn niet goedkoop, maar in Amerika is het de normaalste zaak van de wereld en zoals gezegd, Thanksgiving is een “Big Deal” en moet gevierd worden.



De voorkant van het "twee-onder-een-kap" huisje



De achterkant van het "twee-onder-een-kap" huisje

Dit jaar was ik uitgenodigd om Thanksgiving in de Verenigde Staten te vieren. Er was een huisje gehuurd aan de kust in North Carolina. Plaatsen als Emerald Isle en Wilmington zijn erg populair. Er is een lange kustlijn met huisjes die echt aan het strand staan. Ondanks het feit dat het al laat in het jaar is, is het weer vaak nog zeer redelijk en kun je meestal gedurende een deel van de dag nog op het terras buiten zitten. Ik heb ook nog geprobeerd hard te lopen op het strand. De eerste keer met schoenen aan door het mulle zand ging dat enigszins ok. De keer daarop probeerde ik het op blote voeten. Dat was helaas niet zo’n succes.



De keuken op de eerste etage



De woonkamer op de eerste etage

Verder is Thanksgiving het feest van de kalkoen en veel, heel veel eten. Het huis waar wij verbleven had een begane grond met een volledige keuken, woonkamer, badkamer en 2 slaapkamers, een eerste etage met een volledige keuken, woonkamer, 1 slaapkamer met badkamker en nog een etage met 2 slaapkamers en badkamer.



De keuken op de begane grond



De woonkamer op de begane grond

We hebben Thanksgiving uiteindelijk met 9 man gevierd en wat we voor Thanksgiving gekookt hadden was meer dan genoeg voor 3 dagen, maar dat is de traditie. Je begint om 12.00 met eten. Daarna uitbuiken op de bank en American Football kijken. Vervolgens schuif je om 18.00 weer aan voor een tweede zitting. Het grote bonuspunt is overigens voor de sportliefhebbers dat er die dag de hele dag American Football op TV is, van ’s ochtends 10.00 wanneer de voorbeschouwingen starten tot ongeveer middernacht wanneer de laatste wedstrijd afgelopen is.



Het strand waar het huisje letterlijk aan lag



de kustlijn met de vakantiehuisjes

Iedere familie geeft overigens zijn eigen invulling aan wat er op tafel komt tijdens Thanksgiving, maar voor een groot deel is het hetzelfde: kalkoen, vulling (die maakt iedereen dan op eigen manier en naar eigen inzicht), aardappelpuree, een puree van zoete aardappelen, een saus, boerenkool (collard greens) en iets van een dessert. Verder heeft iedere familie wat eigen specifieke gerechten die men bereidt om er een eigen draai aan te geven op basis van wat iedereen lekker vindt.



Het uitzicht tijdens het ontbijt



Het uitzicht aan het einde van de middag

Al met al een hele geslaagde eerste Thanksgiving en zeker voor herhaling vatbaar. :)

No comments:

Post a Comment