Saturday, February 25, 2012

Hong Kong - Central

Na een stukje geschreven te hebben over Sheung Wan, is het nu de beurt aan het volgende district: Central. Nu pak ik even 4 wijken samen in dit verhaal: Central (Central, Soho en Midlevels) en Admiralty. Admiralty ligt vanuit Sheung Wan gezien in het verlengde van Central. Hier liggen een aantal van de grote hotel ketens: Shangri-La, Conrad, JW Marriot, etc. Daarnaast staan er enkele karakteristieke gebouwen zoals Lippo Centre en de Bank of China toren. Admiralty zou ik willen duiden als een voornamelijk bedrijven- en kantorenwijk met een groot aantal winkels en enkele appartementencomplexen.


Uitzicht over Sheung Wan vanuit de Hong Kong Bankers Club
 Central is echt down-town Hong Kong. In Central zie je een groot aantal kenmerkende gebouwen. International Financial Centre is het hoogste gebouw op Hong Kong Island en gelegen in Central. Central heeft verder de Central Ferry Piers vanwaaruit de ferry’s vertrekken naar alle eilanden en andere gebieden: Ma Wan, Disccovery Bay, Mui Wo, Cheung Chau en Lamma om enkele voorbeelden te noemen.

Een gevoelig onderwerp is Victoria Harbour. Er is redelijk wat aan landwinning gedaan gedurende de laatste decennia. Hierdoor is de zeestraat tussen Hong Kong Island en het vaste land een stuk smaller geworden (getuige het feit dat Hollywood Road Park niet meer aan de kust ligt). De geruchten gaan zelfs dat op termijn Hong Kong Island en het vaste land aan elkaar vast komen te liggen. Dit is een pijnlijk punt omdat veel mensen Hong Island toch zien als “beter” dan het vaste land deel. Er zijn dan ook allerlei commissies voor het behoud van Victoria Harbour en de zeestraat.
Uitizicht vanuit de Hong Kong Bankers Club op Victoria Harbour
 Central heeft een groot aantal kantoren en winkels. Met name de gebouwen rondom Central MTR station (metrostation) zijn allemaal aan elkaar gelinked via zogenaamde voetgangersbruggen. Zo kun je overdekt en vaak in de airconditioning van 1 gebouw naar een ander lopen.


Des Voeux Road richting Sheung Wan
 

Des Voeux Road richting Admiralty met de overdekte voetgangersbruggen en
het Standard Chartered gebouw op de achergrond
  Enkele kenmerkende gebouwen in Central zijn het HSBC gebouw, Landmark, Standard Chartered Building en Princess Building. Op de bovenste etage van Princess Building ligt een bar genaamd Sevva. Vanaf het open dakterras van Sevva heb je een mooi uizicht over Hong Kong. Zeker als het donker is en alles verlicht is, is het uitzicht adembenemend.


City Hall
 


De Hong Kong Club
 


HSBC Building (Links) en Standard Chartered Building (Rechts)
 


Uitzicht richting Kowloon vanuit de Hong Kong Bankers Club
 

International Financial Centre (IFC, Rechts)Bank of China Building (Links) en Cheung Kong Centre (Rechts)
  Verder heb je het gebied Lan Kwai Fong (kortweg LKF). Dit deel wordt iedere avond afgezet voor het verkeer en je hebt er een groot aantal bars waar veel mensen op straat hun biertjes drinken. Het klinkt raar, maar omdat het er altijd erg druk is, zijn de straten vol en is het toch vaak erg gezellig. In LKF ligt Rat Alley. Dit is een zijstraat waar met name een aantal goedkope foodcourt achtige restaurants liggen. De proppers staan op verschillende straathoeken in de hoop je naar binnen te loodsen. Het eten is goedkoop en redelijk ok.

Verder hebben Wyndham Rd / Hollywood Rd (deze loopt van Sheung Wan naar Central) enkele zeer smalle zijstraatjes met een aantal goed verstopte bars waar je tot in de vroege ochtend kunt feesten. Meestal is het iemand die je er heen brengt als je nieuw bent, want zelf zou ik in deze straatjes nooit een bar gaan zoeken.

Central is een hele levendige wijk die zowel overdag als ’s avonds en zeker een bezoekje waard is als je wil ervaren hoe chaotisch en gezellig Hong Kong kan zijn.

No comments:

Post a Comment