Thursday, February 2, 2012

San Francisco

Na een tripje naar Philadelphia zou ik op de terugweg naar Hong Kong ook een tussenstop maken in San Francisco. Het grappige is dat San Francisco de laatste stad is die ik bezocht heb net voordat ik naar Singapore vertrokken ben en mijn blog gestart ben.

San Francisco is een hele aparte stad en een stuk kleiner dan velen denken. Qua oppervlakte is San Francisco niet groter dan 7 bij 7 mijl, pak hem beet 11,5km bij 11,5km en minder dan 1 miljoen inwoners.Union Square met de Kerstboom, het Westin St Francis hotel en de kunstijsbaan

Het is een hele levendige stad omdat de bevolking er heel divers is. Veel jonge professionals, die heel gedreven zijn. Het lijkt er afentoe op dat relaties hier op het tweede plan staan. Carriere is een en een groot aantal hebben vaak al een lange relatie achter de rug en vinden het leven als vrijgezel eigenlijk wel best.Typerend voor San Francisco zijn de "oude" waarvan er enkele door de stad rijden

Daarnaast is het een stad in Amerika waar een groot aantal homo’s en lesbiennes wonen. Dit geeft de stad een apart en extravagant karakter. Je ziet het vrij snel aan hoe mensen gekleed gaan. Grappig is wel dat je hier zo ongeveer als vrouw veiliger bent dan als man. Het wil nog weleens gebeuren dat je als redelijk uitziende man op straat loopt er een auto stopt met een man die je letterlijk probeert op te pikken. Raar maar waar en absoluut geen gene.

Alcatraz en de Golden Gate Bridge

Verder is het een stad met een rijke restaurants en barcultuur. Het nadeel van het feit dat er een groot aantal homo’s en lesbiennes wonen is dat alles erg duur is. Deze stellen zijn vaak tweeverdieners en meestal zeer riante tweeverdieners en de ruimte om te wonen en uit te gaan is beperkt. De prijzen hebben zich dan in de loop der jaren redelijk aangepast aan het patroon van riante tweeverdieners.

Vanwege de hoge prijzen voor woonruimte, wijken veel mensen uit naar de andere kant van het water (Bay) naar plaatsen als Tiburon, Sausalito en sommigen ook naar Oakland of plaatsen die iets verder achter deze plaatsen liggen. Er gaan geregeld ferry’s naar Sausalito en Tiburon en terug. De overtocht duurt ongeveer 25 minuten en je komt aan op de ferry piers die meteen toegang geven tot the binnenstad. Van hieruit liggen een groot aantal kantoren op loopafstand. Een retourtje kost ongeveer USD 18, maar is vaak nog een stuk goedkoper dan parkeerkosten betalen aangezien heel veel werknemers niet automatisch een parkeerplaats bij dan wel onder kantoor in de parkeergarage krijgen.

De skyline van San Francisco overdag

Wat ook verbaast in San Franscisco is dat het enorm heuvelachtig is. Bepaalde straten zijn zeer steil. Dit maakt het uitstippelen voor een goed parcours om hard te lopen niet makkelijk, maar als je eenmaal in de buurt van de Marina’s of de Ferry Piers kun je daar redelijk lekker langs het water lopen. Hou er altijd wel rekening mee dat je mogelijk ook nog een stuk omhoog moet lopen om terug thuis te komen en dat kan redelijk doorwegen na een rondje lopen.De Tiburon Boulevard vanaf het waterDe Ferry tussen San Francisco en Tiburon

Het weer is heel apart in San Francisco. Vanwege de ligging op de punt van een schiereiland met aan de ene kant de Baai (Bay) en aan de andere kant de zee, wordt het er nooit echt warm maar ook nooit extreem koud. Toen ik er was moest ik toch toegeven dat het vrij frisjes was, mede gezien de wind die er stond en dat was toch wel even wennen, zeker gezien het feit dat ik voor dit soort weer nooit echt de juiste kleren heb sinds ik in Singapore ben gaan wonen. Al met al is San Francisco zeker een bezoek waard en hoop er op een later tijdstip uitgebreider over te kunnen schrijven.

Nog meer skyline en de Bay Bridge (tussen San Francisco en Oakland)

No comments:

Post a Comment