Saturday, March 31, 2012

Hong Kong – The Peak

Heel veel mensen die iets van Hong Kong kennen of er ooit geweest zijn, kennen “The Peak”. The Peak is de top van de berg genaamd Mount Austin. Vanaf het balkon waar ik woon in Midlevels kijk ik tegen Mount Austin aan. Vanaf het appartement is het ongeveer 30 minuten lopen naar The Peak.


The Peak vormt met een hoogte van 552 meter het hoogste punt van op Hong Kong Island. Het komt echter niet in de buurt komt van de hoogste berg van Hong Kong, de Tai Mo Shan met een hoogte van 958 meter. De grondprijzen behoren er tot de hoogste ter wereld en er wonen dan ook veel leden van de rijkere klasse. The Peak, Jardine’s Lookout en enkele locaties in Stanley zijn de duurste in Hong Kong. Met name Jardine’s Lookout is een locatie waar de “Rich & Famous” wonen. Het hangt er een beetje vanaf waar je op The Peak bent, want sommige huizen hebben duidelijk hun beste tijd gehad. Dit zijn met name de huizen gelegen aan de Peak-trail.

Het hoogste punt van The Peak wordt bezet door een radiozendinstallatie en is daarom voor het publiek gesloten. Rondom de top bevindt zich echter een vrij toegankelijk park, wat een goed zichtpunt biedt over het centrale deel van Hongkong, de haven en de omliggende eilanden. Om deze reden is de berg uitgegroeid tot een enorme bezienswaardigheid met jaarlijks zeven miljoen bezoekers, waarmee het de best bezochte attractie van Hongkong is. De enorme stroom toeristen heeft ervoor gezorgd dat op The Peak' twee grote winkel- en vrijetijdscentra zijn ontstaan, The Peak Tower en The Peak Galleria, die zich naast elkaar aan de Victoria Gap kant bevinden.

Verder ligt er op The Peak een trail genaamd Morning Trail. Het Morning Trail is een kleine 3 kilometer lang en loopt van de top van Victoria Peak langs de acherkant van Mount Austin vrij vlak voor ongeveer 1 kilometer en dan via Hatton Road naar beneden tot je weer op de kruising van Conduit Road en Kotewall Road uitkomt. Conduit Road is de hoogstgelegen doorlopende straat in Midlevels. Kotewall Road en Po Shan Road brengen je nog iets hoger, maar lopen dood en Hatton Road is na 300 meter gesloten voor autoverkeer.

The Peak kun je op verschillende manieren bereiken. Met de taxi, bus of minibus. Er ligt een grote busterminal en vanuit The Peak kun je direct naar verschillende locaties in Hong Kong reizen. Verder zijn er verschillende trails waar je kunt lopen of wandelen om de top te bereiken.

De leukste en meest toeristische manier om The Peak te bereiken is door middel van The Peak tram. The Peak Tram brengt je vanaf het Citibank gebouw in Admiralty naar The Peak. De tram kruist vervolgens Kennedy Road en Bowen Road, voor de tram verder omhoog gaat richting The Peak. Er is halverwege een tussenstop.

De tram zelf bestaat uit 2 oude traditionele wagons en gaat recht omhoog de berg op. Als gevolg hiervan is het traject vrij steil en rijdt de tram niet op eigen “kracht” naar boven en naar beneden. Er loopt er een systeem onder de tramrails waar de tram “ingehaakt” wordt en zo naar boven getakeld / getrokken wordt en omgekeerd ook weer naar beneden geleid wordt. Mocht je The Peak willen bezoeken overweeg zeker the Peak Tram, want zowel The Peak als The Peak tram zijn zeker de moeite waard.

No comments:

Post a Comment