Saturday, April 14, 2012

Hong Kong – De Eilanden

Hong Kong is een wereldstad met ongeveer 7,5 miljoen inwoners en als je het samenvoegt met Shenzhen staat het in de top 20 van ’s werelds grootste metropolitan areas (om precies te zijn 12e achter Tokyo, Seoul, Mexico City, New York, Mumbai, Jakarta, Sao Paulo, Delhi, Osaka-Kobe-Koyoto, Shanghai en Manila maar nog voor Los Angeles, Kolkata, Moscow, Cairo, Buenos Aires, London, Beijing en Karachi.


Ondanks dit grote aantal inwoners, is Hong Kong niet de betonnen jungle die velen denken dat het is. Hong Kong heeft veel veel natuur en vele eilanden. Het grootste en bekendste is Hong Kong Island. Hierover heb ik inmiddels uitgebreid geschreven. Verder is er Lantau. Dit is het eiland waar het vliegveld ligt. Met de taxi is het ongeveer 45 kilometer van waar ik woon naar het vliegveld. Eigenlijk rijd je dus met een grote U-bocht via verschillende delen van Hong Kong naar het vliegveld.

Lantua heeft verder de “Big Buddha” als toeristische attractie. Deze ligt vlakbij het Po Lin klooster. Deze site kun je bereiken met de bus door de bus te nemen vanaf de locatie waar de ferry vanuit Central aankomt of vanuit het Tung Chung metrostation. Als alternatief kun je vanuit Tung Chung ook de kabelbaan nemen. Deze geeft tijdens de 25 minuten durende trip mooie uitzichten over Noord Lantau Country Park, de Zuid Chinese Zee, Hong Kong International Airport, de Tung Chung vallei, Ngong Ping plateau en het omliggende terrein en waterwegen. Zodra bezoekers Ngong Ping naderen kunnen ze de Big Budda en het Po Lin Klooster al zien.

Lamma is een van de andere grotere eilanden en heeft 2 dorpjes: een in het Noorden, Yung Shue Wan (bekend van de Banyan Tree Bay) en een in het Oosten, Sok Kwu Wan. Sok Kwu Wan is met name bekend vanwege het aantal Seafood restaurants. Weinig tot geen mensen wonen in het Zuidelijke deel van Lamma. Dit komt omdat het zuidelijke deel van Lamma alleen te voet of per priveboot bereikbaar is.

Cheung Chau is een klein eiland dat tien kilometer ten zuidwesten van Hongkong Island ligt. Het eiland wordt onder lokaal bestuur van Islands District geplaatst. In 2006 had het eiland een populatie van ongeveer dertigduizend mensen.

De bewoners van het eiland zijn een mix van Helao, Hakka, Chaozhounezen en Kantonezen. Vroeger waren ze bijna allemaal vissers. De dorpjes op het eiland kan men vergelijken met bij voorbeeld Urk, Volendam, Marken. die vroeger ook vooral van de visvangst leefden en nu hun bron van inkomsten in toerisme hebben gevonden.

Het eiland is beroemd om de “Tai Ping Qing Jiao, het Cheung Chau Broodjesfestival dat hier jaarlijks wordt gehouden en duizenden bezoekers naar het eiland trekt. Wat opvalt is dat er nauwelijks verkeer is op het eiland.

Verder zijn er verschillende tempels die een bezoekje waard zijn zoals Pak Tai tempel van Cheung Chau, “Vier tempels” zijn de tempels van Tin Hau op het eiland inclusief de Pak She tempel. Tot slot is er de Kwan Kung Chung Yi Ting tempel.

Peng Chau is een klein Chinees eiland gelegen langs de Noord-Oostelijke kust van Lantau en heeft een oppervlakte van 0.99 km². Peng Chau is bekend om de verse vis. Op en rond het eiland zijn er diverse tempels gebouwd, zoals de Tian Hou tempel, gebouwd in 1792. Het hoogste punt van het eiland is Finger Hill, met een hoogte van 95 meter.

Het belangrijkste vervoersmiddel op het eiland is de fiets. De enige auto op het eiland is een ambulance. Peng Chau is bereikbaar via een veerboot, de Hong Kong & Kowloon Ferry, vanaf het Central and Western District op Hongkong eiland, of door veerboten vanuit Mui Wo, Chi Ma Wan en Cheung Chau. Helikopters worden soms gebruikt in medische noodgevallen.

Verder zijn er talloze kleine eilanden waar het heerlijk aanmeren is bij voorbeeld tijdens een junkboat trip en je heerlijk kunt dobberen of zwemmen en pick nicken op het strand of gewoon een stukje wandelen.

No comments:

Post a Comment