Friday, April 6, 2012

Hong Kong – Kowloon

Kowloon is gelegen aan de “andere kant” van het water gezien vanuit Hong Kong Island. Het is het deel van Hong Kong wat grenst aan China. Er valt redelijk wat over te vertellen, maar ik zal me beperken tot de high lights. Het meest Noordelijke gebied wordt ook wel New Territories genoemd. Dit is een gebied met vrij veel groen en natuur. Ik denk dat ik het al eerder gezegd heb, maar Hong Kong bestaat voor meer dan 50% uit natuur en natuurreservaat.


De twee eindstations voor de trein zijn Lok Ma Chau en Lo Wu. Dit zijn twee grensovergangen met China. Je stapt daar meteen in een hele andere wereld. Net over de grens bij Lo Wu kom je in Shenzhen terecht en ligt er een groot winkelcentrum, waar je heel goedkoop kleding kunt kopen en laten maken, illegale DVDs, consumentenelectronica. Het is een beetje wat je in veel toeristische plaatsen ziet, waar mensen je van veraf al proberen een bepaalde winkel binnen te praten.

Aan de Zuidelijke kant van Kowloon die grenst aan het water waar je kunt oversteken naar Hong Kong Island staat het hoogste gebouw van Hong Kong: International Commerce Centre. Dit is aan de Kowloon-side het grootste winkelcentrum voor wat betreft designermerken.

Langs de kustlijn bij Tsim Sha Tsui (ook wel TST genaamd) ligt de zogenaamde Avenue of Stars. Dit is een promenade waar verschillende hand- en voetafdrukken van beroemdheden opgenomen zijn in de promenade. TST is het hoofd trein- en metrostation aan de Kowloon-side met verschillende verbindingsmogelijkheden zowel naar andere delen aan de Kowloon-side als naar Hong Kong Island. TST is verder het gebied waar alle grote hotels liggen aan Kowloon-side

Verder is de Kowloon-side bekent om Mongkok. Mongkok wordt ook wel de Ladies Market genoemd. Dit is het equivalent van Causeway Bay. Heel veel winkeltjes, heel veel shopping en heel veel mensen. Hier kun je vooral heel veel consumentenelectronica en kleding kopen. De kleding is relatief goedkoop, maar ik durf er mijn hand niet voor in het vuur te steken of het allemaal echt is. Ik zou er niet van staan te kijken als hier veel verkocht wordt wat of nep is of iets waar fabricagefouten inzitten. Mocht het inderdaad echt zijn, kan iedereen beter hier gaan winkelen, want het is echt aanzienlijk goedkoper dan in landen als bij voorbeeld Nederland.

Een andere bekende plaats aan de Kowloon-side is Lam Tsuen. Lam Tsuen is met name bekend vanwege de wishing trees. Dit zijn twee banyan trees (Indische vijgenbomen). Veel locals en toeristen bezoeken deze bomen tijdens het Chinese nieuwjaar. Hier worden dan wensen gedaan. Deze worden dan in de boom gegooid door middel van sinasappelen gewikkeld in papier. Het verhaal is dat als het papier blijft hangen in de boom de wens uitkomt.

Vergeleken met Hong Kong Island is de Kowloon-side een stuk Chineser en een stuk lokaler. Dit kun je al heel eenvoudig zien aan de vele reclameuitingen en bedrijfsnamen. Aan de Hong Kong Island kant wordt een groot deel nog wel in twee talen weergegeven, maar aan de Kowloon-side is het voornamelijk Cantonees.

Ook de triade (Hong Kong maffia) schijnt nog (redelijk) actief te zijn, met name aan de Kowloon-side in bepaalde gebieden. Ik heb er nooit echt iets van gezien, maar ze schijnen met name geld wit te wassen via winkels, art galleries en andere activiteiten.

No comments:

Post a Comment