Sunday, September 16, 2012

Venetie – San Marco Basiliek

Met dank aan Wikipedia zal ik ook wat meer in detail schrijven over de San Marco Basiliek. De huidige San Marco Basiliek is de derde kerk op deze plaats. Hij dateert van rond 1060. De Basiliek is gebouwd om de overblijfselen van de Heilige Marcus, die in 828 door Venetië geroofd waren uit Alexandrie, een laatste rustplaats te bieden.

Het gebouw wordt gezien als een van de mooiste Basilieken van Europa en heeft zowel een interessant exterieur en interieur.

De gevel van de basiliek is versierd met onder andere een vierspan en de Venetiaanse leeuw, tevens symbool van Marcus de evangelist. Het bronzen vierspan op de gevel is een replica van de originele paardengroep, die waarschijnlijk uit de 2e eeuw stamt. Deze paarden zijn uniek omdat andere groepen van triomfkarpaarden uit de oudheid niet bewaard zijn gebleven. Ze zijn als buit van de 4e Kruistocht uit Constantinopel naar Venetië gebracht. Napoleon heeft de paarden enige tijd op de Arc de Triomphe in Parijs laten plaatsen. De kerven in de paardengroep zijn met opzet aangebracht om schittering te voorkomen.

De Basiliek heeft vijf koepels en is rijkelijk versierd en voorzien van bogen en vele torentjes. De hoofdingang heeft beeldhouwwerken uit de 13e eeuw die de maanden van het jaar uitbeelden. Boven de hoofdingang staan beelden uit de 15e eeuw van San Marco en diverse engelen. Naast de basiliek staat de Campanile.

Het interieur is beroemd om zijn mozaïeken in de koepels en om de golvende vloeren van marmer en mozaïek. Het heeft de vorm van een Grieks kruis en op alle uiteinden alsmede op het kruispunt zijn koepels aangebracht; de bekendste koepels zijn de Hemelvaartkoepel uit de 13e eeuw en de Pinksterkoepel uit de 12e eeuw. In het Atrium (vestibule) zijn ook mozaïeken uit 13e eeuw aangebracht in de koepel. Het zijn twaalf episoden uit het Oude Testament in de Genesiskoepel tot afbeeldingen over Jozef enMozes. De sarcofaag van Sint Marcus staat achter het altaar.

Achter de kapel van de Heilige Clemens is het beroemde van edelstenen voorzien altaarstuk, de Pala d’Oro te zien. Hoewel Napoleon verschillende edelstenen geroofd heeft uit het altaarstuk is het nog redelijk intact. Het heeft 250 brandschilderwerken op goudfolie in een gouden lijst. Het is in 976 in Byzantium gemaakt en is ook onderdeel van de roofbuit van de Vierde Kruistocht.

De iconostase (een scherm tussen het schip en het preekgestoelte) is versierd met marmeren beelden van Maria en de apostelen. Het is gemaakt door de broers Dallle Masegne in 1394. Er is een baldakijn boven het hoofdaltaar.

Er zijn diverse kapellen, zoals de doopkapel (“Chiesa des Putti” wat "kerk van de baby's" betekent), de Zenkapel waar kardinaal Zen begraven ligt, de kapel van de Heilige Isidorus is alleen toegankelijk voor gebed en de Mascolikapel versierd met afbeeldingen van Maria. De Mascolikapel is vernoemd naar het broederschap Mascoli en de San Pietrokapel.

Bij de hoofdingang is ook de trap naar de eerste verdieping, de Loggia dei Cavalli. Dit is het Museum Marciano. Hier zijn onder andere de originele vergulde bronzen paarden (Quadriga) te zien. Bovendien zijn de mozaïeken hier van dichterbij te bekijken. Ook zijn er verschillende schaalmodellen te zien. Hier is ook nog de Pala Feriale van Paolo Veneziano uit de 14e eeuw te zien.

In de rechterzijbeuk is de Schatkamer (Tresoro) van de San Marco. Hierin zijn andere schatten te zien die meegenomen werden als buit van de Vierde Kruistocht, met nog een verzameling Byzantijns zilver, goud en glaswerk. Er zijn bokalen, reliekhouders, kelken en twee iconen van de aartsengel Michael. Verder is er nog een reliekhouder met de vorm van een basiliek met vijf koepels uit de 11e eeuw.

Verder zijn er verschillende relieken te zien met botten van onder andere Sint Marcus en Jakobus de Mindere. Zeker een bezoekje waard om met eigen ogen te aanschouwen. Neem er wel de tijd voor want de rij kan erg lang zijn. Anders ben je mogelijk ook aangewezen op Wikipedia ;-).


De zijkant van de San Marco BasiliekDe voorkant van de San Marco Basiliek
Enkele Detail Foto's

No comments:

Post a Comment