Tuesday, November 6, 2012

Verkiezingen in de US

Momenteel ben ik in de US en nu ik de hele serie van verhalen over Italie en Venetie afgemaakt heb, was het een mooi moment om even een actueel onderwerp aan te snijden te weten de verkiezingen in de US. Wat een circus is dat zeg, ongelofelijk.

Het grote verschil met Nederland is dat er maar 2 partijen zijn en dus ook maar 2 kandidaten: de Democraten en de Republikeinen. Je hebt ook nog de Liberalen, maar die spelen geen rol van betekenis op het politieke toneel. Dit verdeelt ook een groot deel van de Amerikaanse samenleving. Je bent vaak of Democraat of Republikein. Veel Staten (States) zijn of overwegend Democatisch of overwegend Republikeins. Daarnaast heb je ook wel de “Swinger” States. Dit zijn de staten waarvan de uitslag niet vooraf vast staat, maar die uiteindelijk wel bepalend zijn voor het feit of je wel of niet president wordt.

Het systeem werkt als volgt. Als Amerikaans stemgerechtigde burger, ga je naar het stembureau en stem je dit jaar of voor Obama of voor Romney. Dit is de zogenaamde Popular Vote. Iedere staat heeft daarnaast een aantal Delegates (afgevaardigden voor de US Senaat). Afhankelijk van hoeveel stemmen je dus haalt als presidentskandidaat in een Staat, krijg je dus alle afgevaardigden of slechts een deel en worden ze verdeeld over beide kandidaten.

Het aantal gedelegeerden dat je kunt winnen per staat is vooraf vastgesteld en verandert ook niet van jaar tot jaar. Het staat al jaren vast en het is ook niet geheel duidelijk hoe dat nummer eeuwen geleden is vastgesteld. Zo zijn er een aantal grote staten (qua inwoners) die slechts een beperkt aantal gedelegeerden hebben en een aantal kleine staten die een groot aantal gedelegeerden hebben. Zoals gezegd zijn een aantal staten van nature overwegend Democratisch of Republikeins. Dus als presidentskandidaat moet je er goed over nadenken waar je campagne voert en hoe.

Campagne voeren in de US is een kunst op zich. Waar in Nederland de partijen vooral focussen op hun eigen sterke punten is het in de US vaak modder gooien en bestaat een groot deel uit elkaar afkraken. Daarnaast zijn er ook heel veel lobby-groepen die spotjes verzorgen en focussen op 1 heel specifiek punt van het programma. Zo is er bij voorbeeld de NRA (National Rifle Assocation). Die schilderen Obama af als iemand die de Amerikaanse burger 1 van hun grondrechten af wil pakken (het recht op zelfverdediging omdat ze wapens mogen dragen). Dit is met name in de meer landelijke staten een hekel punt. Er is zijn enkele staten waar het inderdaad toegestaan is om (openlijk) wapens te dragen. Een groot aantal mensen in deze staten stemmen dus puur op Romney omdat hij dat recht juist niet in wil perken.

Zo is er verder werkeloosheid en werkgelegenheid. Obama heeft goed werk verricht om mensen aan het werk te helpen, maar hij had blijkbaar meer beloofd dan hij is nagekomen. Nu valt Romney hem daar op aan terwijl Romney in het verleden werkzaam was bij een grote consultancy organizatie en actief gewerkt heeft aan plannen voor Amerikaanse bedrijven om hun jobs te outsourcen en daar vele miljoenen aan verdiend heeft. Dus ook op dit gebied wordt met een hoop modder gegooid.

De strijd is best intens en als je tijdens de commercial breaks op TV komen er iedere break wel 3 tot 5 spotjes voorbij. Ongelofelijk hoeveel geld daaraan gespendeerd wordt.

Ik zou graag de budgetten voor die campagnes eens willen zien. Ik denk dat als ze een budget vervolgens zouden maximeren tot een bepaald bedrag en de kandidaat de rest van het budget moet gebruiken om het begrotingstekort te beperken iedereen in de US daar meer mee gebaat is dan mensen te blijven bombarderen met spotjes, maar misschien is het slechts een druppel op een gloeiende plaat ;-)

No comments:

Post a Comment