Tuesday, December 18, 2012

Philadelphia – De Stad

Het leuke aan al die internationale vluchten is dat ze vaak in de namiddag/avond vertrekken. Afhankelijk dus van het tijdsverschil met de bestemming waar je naar toe vliegt, hoe lang de vlucht duurt en tot hoe laat de colleges duren, heb je weleens een dag extra omdat het te lastig is om de vlucht op de dag zelf te halen.

Dus in Philadelphia maar besloten om voor de zekerheid op zondag terug te vliegen in plaats van op zaterdag om mezelf wat meer rust te geven. Zo kon ik dus zondag mooi gebruiken om wat van Philadelphia te zien.

University city ligt aan de rand van de stad. Dus besloten maar een stukje te gaan lopen. Eerst loop je dan een stukje over de campus van de University of Penn. Vervolgens steek je dan een spoorlijn en het water over via een lange brug voor je bij de “echte” stad aankomt.

Het gedeelte van Philadelphia waar je dan aankomt is nog steeds redelijk qua omvang, maar met een paar comfortabele schoenen en genoeg tijd kun je toch een groot deel te voet bestrijken en redelijk veel zien mits je er maar genoeg tijd voor uittrekt. Philadelphia is ook een erg gevarieerde stad qua bouwstijl.

Een van de mooie en tevens indrukwekkende gebouwen in Philadelphia is City Hall. Zeker de moeite waard om eens te bekijken vanwege de ligging en bouwstijl. Verder zijn er nog een aantal andere bezienswaardigheden die ik kort zal noemen al liggen ze niet noodzakelijkerwijs in een logisch te lopen wandelroute.

Independence Hall is ook zeker een bezoekje waard. Het beslaat verschillende “blocks” of straten, maar om alle bezienswaardigheden van binnente bekijken, moet je toch even een kaartje gaan halen bij het Visitors Center. Rondom sommige gebouwen is ook een deel afgezet en er loopt ook redelijk wat bewaking rond. Probeer niet even snel over een hekje te springen, want bewaking in Amerika kan gewoon de reguliere politie zijn en die zijn toch een stuk minder begripvol dan in Nederland, zeker als het om monumenten gaat die een nationaal historische waarde hebben.

Independence Hall werd gebouwd tussen 1732 en 1756 ten behoeve van het koloniale bestuur van Pennsylvania. Van 1775 tot 1783 werd er in het gebouw vergaderd door het tweede Continental Congress, dat de regering van Amerika vormde ten tijde van de Onafhankelijkheidsoorlog. George Washington werd er gekozen tot bevelvoerder van het Amerikaanse leger in 1775. In het gebouw werd in 1777 tevens het ontwerp voor de Amerikaanse vlag gekozen, werden in 1781 de Articles of Confederation (waardoor de 13 staten van Amerika samen een confederatie vormden) aangenomen en werd de Amerikaanse Grondwet in 1787 opgesteld. Tegenwoordig is Independence Hall van binnen en van buiten gerestaureerd tot zijn oorspronkelijke laat-18e-eeuwse uiterlijk. Ook het meeste meubilair stamt uit die periode.

Een belangrijk onderdeel van Independence Hall is de Liberty Bell. De Liberty Bell is een beroemde en historische klok. De klok is een van de meest bekende symbolen van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en staat bekend als symbool voor de vrijheid in het algemeen. De Liberty Bell is gehuisvest in een paviljoen gelegen tegenover Independence Hall.

Volgens de overlevering werd de klok op 8 juli 1776 geluid om de burgers van Philadelphia samen te roepen voor het voorlezen van de Declaration of Independence. Ook in 1774 had de klok geluid, toen om de opening van het First Continental Congress aan te kondigen. De klok zou ook geslagen hebben na de Battle of Lexington and Concord in 1775, iets wat historici vaak met een korrel zout nemen.

De Liberty Bell stond ook bekend als de "Independence Bell" of de "Old Yankee's Bell", tot de Amerikaanse abolitionistische beweging de klok als symbool overnam in 1837. In de 19e eeuw ontstond er een scheur in de klok. De huidige brede scheur is het resultaat van verscheidene reparatiepogingen.

Verder is er nog de “Tomb of the Unknown Revolutionary War Soldier” oftewel het graf van de onbekende soldaat van de Onafhankelijksheidsstrijd. Dit ligt in een park op Washington Square. Inmiddels ben je links en rechts al verschillende musea voorbij gelopen.

Mocht je in de tussentijd lekkere trek gekregen hebben van het vele lopen, zorg dan dat je zo snel mogelijk op South Street uitkomt. South Street is een van de meest levendige straten, met vele simpele bars/eetgelegenheden. De straat bij uitstek voor bij voorbeeld een Philly Cheese Steak. Ik ben wederom bij Jim’s Cheese Steaks beland. Dus ik zal de beschrijving ervan achterwege laten, maar voor de foto’s kunnen jullie terugkijken naar de Post inzake Philly Cheese Steaks.

Na lekker gegeten te hebben ben ik doorgelopen naar de Delaware River en daar vanaf de pier de stad van de andere kant bekeken. Vervolgens begon de terugweg richting University City. Gekozen voor een andere route en op de weg terug kwam zag ik toch nog enkele hele mooie en interessante dingen. Hoe verder je richting de Delaware River gaat, neemt de hoogbouw steeds verder af en zie je meer en meer huizen en smalle straatjes. Niet echt iets wat je zou verwachten in een grote stad, maar met University City, het zakendistrict met de hoogbouw, de diversiteit van South Street, de laagbouw richting de Delware River, Independence Hall en de vele musea heeft Philly echt heel veel te bieden en is het zeker een bezoekje waard.

No comments:

Post a Comment