Na mijn eerste koninginnedag in het buitenland gevierd te hebben was het deze keer tijd voor een van de grootste Duitse feest. Het Octoberfest. Dit schijnt met name in Zuid Duitsland (Munchen en omstreken een redelijk grote happening te zijn). En waar Nederlanders in het buitenland graag iedere gelegenheid aangrijpen om een feestje te bouwen zijn Duitsers niet veel anders. En wat is er nu leuker dan in het hol van de leeuw te gaan feesten. :-)
Grappig is wel dat het feest niet op de Duitse club gehouden werd maar op de Zwitserse club. Heel veel landen hebben hier hun eigen “club”. De club is eigenlijk meer een plaats waar voornamelijk de expat dames bij elkaar komen. Waar heel veel appartementencomplexen zwembaden dan wel tennisbanen hebben, hebben heel veel huizen dat niet. Vaak wordt manlief uitgezonden en gaat de hele familie (vrouw en kinderen) mee. Zeker voor jonge kinderen is het ideaal, want er zijn volop sportfaciliteiten en je ontmoet er veelal gelijkgestemden of anders gezegd mensen die het in hetzelfde schuitje zitten.
Aangekomen op de Zwitserse club was het even wachten tot de groep compleet was voor we de grote feesttent in gingen. De gastvrouw had een tafel geboekt waar we aan konden zitten. Zitten is ook relatief, want het zijn simpele houten bankjes met lange houten tafels en zolang zit je er eigenlijk ook weer niet aan.
Aangezien de alcohol vermoedelijk rijkelijk zou gaan vloeien besloten we eerst maar een hapje te gaan eten van het buffet. Dat was typisch Duits. Veel worst, sauerkraut, schinken, spatzle en kartoffelsalat. Ideaal om een goede bodem te leggen. We waren er denk ik rond 19.30 en nadat we gegeten hadden begon tegen 21.00 de band te spelen.
Grappig was wel om te zien dat een deel van de mensen die typisch Duitse jurken aanhadden. Onze gastvrouw vertelde daarbij dat de de plaats waar de strik zit eigenlijk een deel vertelt over de vrouw in kwestie. Hangt de strik rechtsvoor dan is de dame getrouwd. Hangt de strik linksvoor dan is de dame vrijgezel. Hangt de strik voor in het midden dan zijn we nog bij het verhaal over de bloemetjes en de bijtjes en hangt de strik achter midden op de rug dan staat de dame in kwestie open voor alles. Je kunt het maar weten zeg ik dan J
Toen de band begon te spelen denk ik dat het nog geen 5 minuten duurde of een deel stond al op de banken en tafels te dansen. Eerst zie je mensen nog wat bleu om zich heen kijken onder het mom van kan dat wel, maar een paar biertjes later gingen ook een groot deel van de Aziaten er vrolijk in mee.
Echter aangezien de banken niet vastgeschroefd stonden, is dat natuurlijk bij voorbaat vragen om problemen. Zeker als mensen wat meer gedronken hebben en over de banken heen en weer gaan lopen. Dat gaat uistekend zolang je maar tegengewicht op de bank hebt. Ben je de enige op de bank en loop je naar het uiteinde dan krijg je best hilarische effecten. Er waren dan ook redelijk wat valpartijen.
De band was op zich best aardig. Niet dat ik er heel veel van verstond, maar een aantal deuntjes, waren exact hetzelfde als Nederlandstalige feestnummers. Dus dan zing je gewoon de Nederlandse tekst mee. Het gezelschap was toch erg internationaal en na een paar biertjes heeft niemand in de gaten wat je eigenlijk precies zingt. Ik heb ook de polonaise regelmatig voorbij zien komen. Eigenlijk had het wel wat weg van carnaval. Het grappige was eigenlijk dat de sfeer er meestal pas echt in kwam als de band “niet-Duitstalige” nummers zong. Ik denk het komt omdat het gezelschap redelijk internationaal was.
Al met al een geslaagd feestje, maar eerlijk is eerlijk, Nederlanders zijn een stuk beter in feestjes bouwen. :-)