Monday, July 19, 2010

Tian An Men plein en de Verboden Stad

De volgende dag stonden het Tian An Men plein en de verboden stad op het programma. Ook deze dag hadden we weer een auto met privechauffeur. Na uitgeslapen en heerlijk te hebben ontbeten was het tijd voor de trip. Eenmaal aangekomen bij het plein was het er al erg druk. Nadat we uitgestapt waren, staken we de straat over naar het plein. Het plein is afgezet en er zijn security checks wanneer je het plein wil betreden. Alle tassen moeten door een scanner.

Aan het uiteinde van het plein bevindt zich 1 van de oude stadspoorten. Erg indrukwekkend. Op het midden van het plein staat een gebouw, beter bekend als het mausoleum waar de tombe van Mao Zedong staat. Echter er stond een rij van zeker een uur tot anderhalf uur en aangezien je toch maar heel even binnen mag zijn, hebben we besloten dit te laten voor wat het was en het plein verder af te struinen richting de verboden stad.

Nu is ook meteen duidelijk waarom dit soort pleinen omgeven zijn met 5 baans wegen. Er worden/werden nogal wat militaire parades gehouden en daar heb je ruimte voor nodig. Niet alleen voor de mensen en de voertuigen zelf, maar ook om het indrukwekkender te laten lijken. Je kunt moeilijk een militaire parade uitvoeren in een smalle straat en het indrukwekkend laten lijken.

Daarna de straat overgestoken naar de verboden stad. Het valt misschien niet direct op, maar het hele complex is echt enorm groot. Eerst passeerden we 3 a 4 grote (stads)poorten alvorens we bij het deel kwamen waarvoor je moest betalen. Achter deze poort lagen alle paleizen.

Alle paleizen, groot en klein, hadden een verschillend thema, verschillende naam en worden door verschillende keizers voor verschillende doeleinden gebruikt. De keizer had altijd een vrouw (keizerin) en daarnaast een hele horde maitresses (concubines) binnen paleismuren van de verboden stad woonden. Binnen de groep maitresses ging alles op rang en stand aangezien er binnen de groep maitresses een rangorde gold.

We staan er misschien niet zo makkelijk meer bij stil, maar probeer maar eens iemand te vinden die je zoekt of nodig hebt in een gebied van enkele vierkante kilometers en tig paleizen zonder alle moderne gemakken en communicatiemogelijkheden.

Naast de gebouwen an sich zijn er ook tentoonstellingen die reflecteren op het dagelijkse leven in die tijd. Dit gebeurt door het tentoonstellen van verschillende voorwerpen die in het dagelijkse leven destijds gebruikt dan wel gedragen wereden. Verder waren enkele kamers in sommige paleizen redelijk in tact zijn gebleven.

Erg indrukwekkend allemaal. Zo is er ook een stuk steen te vinden waarop verschillende figuren uitgehouwen zijn. Het stuk was zo groot en zo zwaar (200 ton) dat men in de winter water op de weg goot en dit vervolgens liet bevriezen om zo alsnog het stuk steen over de “ijsweg” te kunnen verplaatsen.

Na de verboden stad zijn we nog naar de Silk Market geweest. Dit is echer niet veel meer dan een groot winkelcentrum waar je van alles kunt kopen van kleding tot electronica tot souvenirs. Niet echt een aanrader tenzij je goedkope versies van merkkleding of electronica wil kopen. Gelukkig kon ik nog een paar leuke souvenirs vinden voor het thuisfront.

De avond afgesloten met een diner in het hotel.


Mao's Mausoleum op het Tian An Men plein


De oude stadspoort achter Mao's mausoleum


Het 0-punt van de snelwegen in Beijing


Een monument op het plein met daarachter Mao's mausoleum


De andere kant van het plein met op de achtergrond de ingang van de verboden stad



Een van de poorten in de verboden stad



Het gesteente dat vervoerd is over de "ijsweg"



De ketels waar het goud vanaf geschraapt is



Een stuk uitgesleten steen wat achtergebleven is



De uitgang

No comments:

Post a Comment