Monday, February 2, 2009

Gong Chi Fa Xai

Gong Chi Fa Xai allemaal oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees. Dit is zoals het hier overal geschreven staat. Je spreekt het uit als Kong Si Fa Tjai. Tot en met de 15e februari zijn het hier feestdagen in verband Chinees nieuwjaaar. 25 januari was het het begin van het nieuwe jaar. Aangezien Chinatown op loopafstand van het hotel ligt, besloot ik daar een kijkje te gaan nemen. Bovendien waren maandag en dinsdag toch public holidays hier. Dus als het laat zou worden was dat geen probleem.

Er loopt 1 grote straat dwars door Chinatown (Eu Tong Sen Street) en daar was het dus ook erg druk. Ineens was er vuurwerk. Ik had blijkbaar het aftellen gemist. Normaal is de locale Chinees in Nederland altijd de attractie van oud en nieuw met het meeste en mooiste vuurwerk, maar hier kwam het niet verder dan maximaal een kwartiertje met nou niet uitzonderlijk mooi vuurwerk. Daarna ging iedereen huiswaarts. Er werd wel volop gebeld, maar niet echt dat mensen elkaar over en weer feliciteerden zoals wij dat doen. Vuurwerk is er daarna volgens mij elke avond wel wat afgestoken op verschillende plaatsen tot en met de 31e januari. De reden waarom er maar zo beperkt vuurwerk afgestoken wordt, hoorde ik later pas. Singapore is redelijk gereguleerd door de overheid. Dus ook het afsteken van vuurwerk met name de kwantiteit en de tijd dat het mag duren, is allemaal gereguleerd, maar goed dat mag de pret natuurlijk niet drukken.

30 en 31 januari was Changay parade. Dit is beter bekend als de “drakenparade” wat onderdeel is van het Chinese nieuwjaar. Heel veel verklede mensen op straat die in groepen een optocht vormen en zo door een deel van de stad trekken als een soort carnavalsoptocht. Ik geloof nl dat dat er in Nederland zo ongeveer aan komt. Het zag er echt heel mooi uit. Helaas was het al donker toen de parade van start ging en mijn fototoestel laat me dan in de steek. Dus helaas heb ik hier geen foto’s van kunnen maken.

Daarnaast ligt er hier in de baai nog een groot drijvend ponton, waar een groot dancefeest gehouden is ter ere van het Chinees nieuwjaar. Helaas kwam ik daar te laat achter.

Het is wel mooi om te zien hoe groots en uitgebreid hier alles gevierd wordt rondom Chinees nieuwjaar. Dit jaar was ik nog niet helemaal op de hoogte van alle ins en outs, maar het is zeker erg leuk om een keer mee te maken.

2 comments:

 1. Nou de beste wensen dan maar, Edwin! :)

  Gr. Stijn

  ReplyDelete
 2. Kung Hei Fat Choy!

  "goede wensen en veel rijkdom" in het mandarijn volgens mij!

  Veel succes en plezier!

  Groetjes Soof en Bram

  ReplyDelete