Saturday, February 18, 2012

Hong Kong - Sheung Wan

Om te voorkomen dat mijn blog niet een aaneenschakeling van reisverhalen wordt, heb ik besloten ook enkele stukjes te schrijven over verschillende wijken in Hong Kong. Om te beginnen ga ik een stukje schrijven over Sheung Wan.

Sheung Wan is een wijk in het Noord-Westen van Hong Kong Island. Vergeleken met wijken als Central, Soho, Midlevels en Wanchai is dit een wat meer Chinese wijk.

Hollywood Road Park is een park gelegen aan de gelijknamige straat Hollywood Road en is de locatie waar de Britten destijds in 1842 aan land kwamen en de Britse vlag geplant hebben. Als je nu in Hollywood Road Park staat is dat moeilijk voor te stellen aangezien je midden tussen de appartementencomplexen staat.

In Sheung Wan zie je in veel straten nog de traditionele kleine Chinese winkeltjes waar ze allerlei inheemse dingen verkopen en verhandelen. Zo is er een 1 straat, de zogenoemde “kruiden-straat of Ko Sing Gai” waar doeken op het trottoir liggen en op deze doeken liggen onder andere verschillende kruiden en gedroogde inktvis. Hier wordt gedurende de dag levendig in gehandeld.

Verder heb je kleine winkeltjes waar je bij voorbeeld 101 verschillende soorten theeblaadjes kunt kopen. Daarnaast ligt in Sheung Wan de ferry terminal voor de ferry naar Macau. Ook ligt hier de Western Harbour Tunnel. Hong Kong Island is door middel van 3 tunnels verbonden met het “vaste land” deel van Hong Kong wat verbonden is met China. Naast de Western Harbour Tunnel is er de Cross Harbour tunnel (ook wel de Old Tunnel) ter hoogte van Wanchai / Causeway Bay en de Eastern Harbour Crossing ter hoogte van Quarry Bay / Taikoo Shing. De Western Harbour tunnel is de meeste nieuwe tunnel en de minst gebruikte. De reden hiervoor is dat de tunnel 2 keer zo duur is om er doorheen te rijden als de Cross Harbour tunnel. De locals staan dus liever iedere morgen 1 uur in de file dan dat ze iets meer betalen en de ontsluiting van de tunnels is dramatisch omdat sommige ontsluitingswegen slechts 1-baans wegen zijn. Hier gaat ook de overheid niet vrijuit, want die zouden redelijk wat aan de verkeersspreiding kunnen doen als ze de tarieven aan zouden passen.

Sheung Wan is ook het uiterst Westelijke puntje van Hong Kong waar je nog redelijk wat Westerlingen tegenkomt met enkele uitlopers naar Kennedy Town en Pok Fu Lam, maar ga je van daaruit richting Chi Fu / Aberdeen en Ap Lei Chau krijg je meteen een andere indruk. De glitter en glamour van de wolkenkrabbers wordt dan snel ingeruild voor de 13-in-een-dozijn HDB appartementen. Dit zijn appartementen in eigendom van de overheid waarvoor je een stuk minder huur betaalt dan in de vrije markt. Echter deze appartementen zijn vaak ook een stuk ouder, minder onderhouden en hebben minder faciliteiten (geen gym, tennisbaan of zwembad).Deze appartementen zijn ook alleen beschikbaar voor mensen met een HK paspoort. Expats hebben niet de mogelijkheid een dergelijke woning te huren.

Ga je echter meer richting Central, dan kom je terecht in het gebied met een aantal leuke bars en restaurants. Shore is een aanrader. Verder zijn Bonham Rd en Hollywood Rd zeker een bezoekje waard. Het leuke is als de taxi via Sheung Wan naar de straat rijdt waar ik woon. Je rijdt dan wel om en betaalt meer, maar je rijdt midden in de stad door een aantal smalle straatjes, die je achter appartementencomplexen langs leiden en meer weg hebben van een “achteraf-straatje” dan een doorgaande weg en sommige zijn nog best stijl ook. Stijgingspercentages van 20% zijn niet vreemd hier. Een taxiritje is dan ook aan te raden. Zorg wel dat de taxichauffeur niet te hard rijdt en je iets van de omgeving kunt zien, want bijna op elke straathoek valt wel iets te zien.

No comments:

Post a Comment