Saturday, May 19, 2012

Werken met Consultants

Zoals gezegd waren er voor het project wat ik nu leid ook enkele consultancy firma’s in de running voor een deel van het project. Dus een van die firma’s had ons hele team uitgenodigd voor een etentje.


Daar hadden ze 6 partners en een senior manager voor ingevlogen van over de hele wereld en ze waren eerst met zijn allen ingevlogen in Milaan om daar 1-2 dagen voor te bereiden op de meeting. Vervolgens een etentje wat toch zeker 4 uur in beslag nam (dat lag dan weer aan de erg trage bediening in het restaurant). De volgende dag hadden we een meeting van 4-5 uur met de hele groep waarvoor ze nog 1 partner voor ingevlogen hadden. Je zit dan dus met een hele groep mensen in 1 meetingroom waarvan een groot deel er een beetje voor spek en bonen bij zit. 1 partner uit Nederland, 1 uit Hong Kong, 1 uit China, 1 uit Australie, 1 uit Londen, 1 uit Helsinki, 1 uit San Francisco en dan een senior manager uit Londen.

Nu zijn de uurtarieven niet overal gelijk, maar gemiddeld kost een partner toch zeker 1000 USD per uur. Sommige landen zitten daarboven, andere daaronder. Dat was in ieder geval het geval voor tax toen ik daar nog werkte en waarschijnlijk zijn die tarieven alleen nog maar omhoog gegaan.

Dan zal ik jullie nu even het kostenplaatje voorrekenen:
1 dag voorbereiding
7 partners * 8 uur * 1000 USD = 56000 USD
Avondje uiteten
7 partners * 4 uur * 1000 USD = 28000USD
Daar komt dan nog bij de rekening voor het eten
Ongeveer 15 man * 100 USD pp = 1500 USD (rekening gaat uiteindelijk altijd naar de klant)
Meeting van 5 uur
7 partners * 5 uur * 1000 USD = 35000 USD
Vliegtickets
7 keer business class tickets a gemiddeld 5,000 USD = 35000 USD
Hotel, minimaal 3-4 hotelovernachtingen
7 partners * 4 * 250 USD pn = 7000 USD

Dit grapje kostte dus in totaal 162,500 USD. Daar komen dan nog wat losse kosten als taxi’s en maaltijden bij. Nu moet ik er wel bij vermelden dat gebaseerd is op het feit dat alle uren declarabel zouden zijn. Normaliter is het echter zo dat het aantal uren dat iemand geacht wordt declarabel te zijn, verschilt per functieniveau. Een consultancy firma betaalt deze kosten zelden zelf. Er wordt altijd wel een manier gevonden om deze door te belasten aan de klant. Zeker als ze het project eenmaal verkocht hebben. Deze kosten worden dan namelijk tijdelijk geparkeerd ergens en zodra de opdracht binnen is worden deze alsnog aan de klant in rekening gebracht.

Dit kunnen ze dus alleen nog goedmaken als ze een project verkopen voor meerdere miljoenen. Daarnaast vind ik het in mijn ogen, nu ik aan de andere kant sta, erg onprofessioneel om een team van 7 of 8 man in te vliegen om met een klant te vergaderen. Het zegt mij namelijk dat je (bijna) geen werk hebt en heel hard een nieuwe opdracht kunt gebruiken. Tenzij het zo is dat al die mensen gewoon graag op een vliegtuig stappen en de hele wereld rondreizen.

Vervolgens als ze dan eenmaal de opdracht binnen hebben sturen ze hun zogenaamde team met subject matter experts om je te helpen. Vervolgens ben je 2 weken bezig om iedereen alles uit te leggen omdat blijkt dat de zogenaamde subject matter experts toch niet het expertise level hebben wat je hoopt dat ze hebben. Een van hen maakte het zo bont dat hij aan zijn manager 1 van de meest basale vragen stelde over zijn area of expertise en de manager hem moest corrigeren. Daar zakte mijn broek toen bijna van af.

Het is leuk dat deze mensen het predikaat meebrengen van de firma waarvoor ze voor werken, maar de toegevoegde is soms heel beperkt en vaak is er genoeg kennis intern om het project zelf net zo goed tot een goed einde te brengen.

No comments:

Post a Comment