Monday, November 26, 2012

Auto kopen? Credit Card meenemen!

Nu kan het zijn dat ik een beetje achterloop, maar goed laat ik bij het begin beginnen. Een collega had het plan opgevat om een auto te gaan kopen. Of ik even mee wilde gaan om mijn mening te geven. Twee weten en zien meer dan een tenslote. Nu vind ik een auto uitzoeken niet heel vervelend. Zeker als het ook een beetje in mijn smaak valt.

Na wat zoeken en discussieren hadden we eindelijk een geschikt model gevonden. Dus daarna de dealers en websites bekijken om te zien wat waar verkrijgbaar is. En dan komt het leukste deel, het proefrijden :-).

Toen uiteindelijk de keuze gemaakt was, moest er natuurlijk afgerekend worden. En hoe doe je dat in de US? Met je credit card natuurlijk. De US is wat dat betreft een raar land en je kunt er zo ongeveer alles met je credit card kopen. Alles van een kop koffie bij de Starbucks tot een auto aan toe.

Nou, dat laatste dan weer niet. Aangezien het een tweedehands auto was, en het via een franchise van garages ging (niet de officiele dealar), zijn de marges blijkbaar niet heel groot. Helaas kon er dan ook niet met de credit card afgerekend worden. De credit card company brengt namelijk blijkbaar een fee van zo’n 3 tot 4% in rekening met als gevolg dat de hele marge van het garagebedrijf in een klap weggevaagd wordt. Ook bij de officiele dealers is het overigens onmogelijk om voor een nieuwe auto met een credit card te betalen.

Aangezien het namelijk enigszins ongeloofwaardig overkwam dat er niet met een credit card betaald kon worden, hadden we dat even gecheckt, maar het was toch echt zo.

Blijkbaar kun je in dan krediet opnemen in de US door je kredietlimiet op je credit card te laten aanpassen om een grote aankoop te doen. Vervolgens betaal je dit dan in termijnen af. Als het geld echter van een andere en / of buitenlandse rekening moet komen, wordt dat lastiger. De dealer / het garagebedrijf wil meestal een cheque zien. Deze kun je dan uit laten schrijven door een US bank tegen de credit card limiet, maar dat kan dan vaak alleen als je ook klant bent bij de Amerikaanse bank. Daar kom je dus niet altijd verder mee.

Een andere oplossing was om het geld cash op te nemen tegen de credit card limiet, maar dan loop je tegen hetzelfde probleem aan als in Nederland en dat is dat banken maar zeer beperkt cash op locatie hebben en dat je grotere opnames van te voren aan moet melden. En dan gaat het vaak nog maar tot een beperkt bedrag. Als je dus haast hebt en een groot bedrag op wil nemen om bij voorbeeld een auto te kopen, moet je dus naar verschillende banken om geld op te nemen tegen die limiet

Het gevaar dat je hier loopt is dat als je enkele van die transacties doet in een korte tijdsperiode, deze gaan opvallen. De bank kan denken dat je credit card voor frauduleuze transacties gebruikt wordt. In deze gevallen heeft de bank de mogelijkheid om je credit card te laten blokkeren. In dat geval moet je dan weer terug naar je eigen bank om hem te laten deblokkeren. Dit kan lastig zijn als het dan een niet US bank is.

Ik denk dan met weemoed terug aan mijn leaseauto. Dat was een paar papiertjes tekenen en geen gedoe met geld, credit card of cheques. Ik weet zelfs niet eens of het in Nederland mogelijk is om een auto met een credit card te kopen, maar goed misschien komt dat doordat ik al weer even weg ben uit Nederland en inmiddels enigszins achterloop ;).

No comments:

Post a Comment