Thursday, November 8, 2012

Obama herkozen

6 November was het dan eindelijk zover en zouden de Amerikaanse verkiezingen plaatsvinden. Na het hele circus dat eraan vooraf ging was het dus eindelijk het moment van de waarheid. Er stond veel op het spel en het was leuk om het een keer van heel dichtbij mee te maken.

Een groot aantal televiziezenders deed uitgebreid verslag van de verkiezingen en enkele zenders hebben een duidelijke voorkeur voor een van de kandidaten en steken die ook niet onder stoelen of banken. Op verschillende kanalen alsmede op internet wordt Amerika als land afgebeeld en kleurt een staat rood als hij gewonnen wordt door Romney of blauw als hij wordt gewonnen door Obama. Verkijk je overigens niet op het oppervlak, want als je puur naar het oppervlak rood vs blauw kijkt, lijkt het alsof Romney veel meer gebied gewonnen heeft dan Obama. Obama heeft onder andere heel veel kleinere staten gewonnen. Deze staten zijn een stuk kleiner qua oppervlakte, maar zijn dan vaak qua inwoners groter dan de grotere staten. Dit omdat in deze staten de grote steden liggen.

Romney kreeg al vrij vroeg een tikje toen hij zijn thuisstaat Massachussets verloor aan de democraten. Wat overigens wel erg grappig en opvallend is, is dat verschillende nieuwszenders verschillende staten “callen”. Dit callen houdt in dat op basis van analyse, kennis en andere ervaringen de nieuwszender nadat een bepaald percentage van de stemmen binnen is een staat kan callen. Met het callen geeft met dan aan dat deze staat of naar Romney of naar Obama zal gaan. Sommige staten werden al gecalled nadat slechts 25% van de stemmen binnen waren. Het was nog even spannend met Ohio en Virginia, maar die gingen uiteindelijk toch naar Obama.

Een gewonnen staat levert kiesmannen op en je hebt 270 kiesmannen nodig om te winnen. Dit is de zogenaamde Electoral Vote. Daarnaast is er de zogenaamde Popular Vote. De Popular Vote telt simpelweg het totaal aantal stemmen dat beide kandidaten gekregen heeft in heel Amerika. Obama heeft zowel de Popular als de Electoral Vote gewonnen.

Het opvallende is dat Obama het met name erg goed doet onder de jongeren, vrouwen, Latino’s en African Americans. De Republikeinen besteden al dan niet bewust weinig aandacht aan deze categorieen. Het nadeel is echter dat Amerikanen heel loyaal zijn. Dus bij een groot deel van de jongeren die in 2008 Obama gestemd hebben en nu in 2012 weer is de kans heel groot dat zij de rest van hun leven Democratisch zullen stemmen. Dit verschilt nogal met de situatie in Nederland.

Verder groeien de Latino’s en African Americans als bevolkingsgroep vele malen harder dan de blanke bevolkingsgroep. Dus als de Republikeinen hiervoor geen oplossing weten te vinden, gaan ze het de komende jaren erg moeilijk krijgen. De Republikeinen hebben het sowieso moeilijk omdat ze zowel de standpunten van de conservatieve zeer rechtse Republikeinen moeten behartigen als de wat meer gematigden. Zo zijn er altijd wel enkele zeer conservatieven Republikeinen die het de presidentskandidaat erg lastig maken door zeer ongenuanceerde uitspraken te doen. Abortus is een goed voorbeeld en daar zijn deze conservatieven vaak pertinent op tegen, zelfs als iemand bij voorbeeld misbruikt is. Daarnaast zijn deze mensen ook vaak goed voor enkele gezouten uitspraken over immigratiepolitiek en problematiek. Zo sta je dus als kandidaat al snel met 1-0 achter en moet je daarna je uiterste best doen om jezelf te herpakken tegenover de mensen waar je net goodwil verloren hebt, zonder de steun van je conservatieve achterban te verliezen. De democraten zijn een stuk minder extreem in hun opvattingen en hebben het daardoor dus een stuk makkelijker.

Verder dient nog opgemerkt te worden dat Obama de eerste president is van African Amerikaanse afkomst. Het feit dat hij herkozen is, maakt hem dus ook meteen de eertste African Amerikaanse president die herkozen is. Dit werd met name door African Amerikaanse community uitgebreid gevierd. Helaas mag je als president in Amerika je land maar 8 jaar (2 termijnen) dienen. Dus na deze termijn is het over voor Obama. Nu is de grote vraag wie wordt de eerste vrouwelijke president van Amerika wordt. Hillary Clinton en zijn vrouw Michelle worden al als mogelijke kandidaten genoemd.

Wat Obama onderscheid van andere Amerikaanse presidenten is dat hij oprecht van zijn vrouw houdt en dat straalt er ook vanaf. Dit maakt hem menselijk en heel veel kiezers waarderen dit, te meer omdat enkele van zijn voorgangers in het Witte Huis het niet altijd even nauw namen. Hij zal wel wat meer van zichzelf en zijn leiderschapskwaliteiten moeten laten zien, maar het worden een interessante 4 jaar met een president die nu echt kan en mag laten zien wat hij kan.

No comments:

Post a Comment