Sunday, November 18, 2012

US Verkiezingen – De dagen erna

De dagen na de US verkiezingen zijn heel dubbel. Als eerste is er extreme rust. Alle gekte rondom de commercials waarin de kandidaten elkaar zwart maken, is verdwenen. Normaliter in de aanloop naar de verkiezingen en zeker de laatste dagen voor de verkiezingen heeft iedere commercial break wel 3 tot 5 spotjes over de kandidaten. Als deze wegvallen is dat een hele verademing.

Aan de andere kant is er de gekte rondom de uitslag. Waar bijna alle staten in de loop van de avond / nacht gecalled werden bleef het in Florida redelijk stil. Florida is een zogenaamde swing-state en de uitslag van Florida, werd vooraf gezegd, zou doorslaggevend zijn voor de uiteindelijke uitkomst. Florida levert namelijk een groot aantal electoral votes, 29 om precies te zijn. Uiteindelijk werden een aantal andere staten eerder gecalled en die gingen naar Obama, waardoor de overwinning al binnen was voor Florida gecalled werd.

Gedurende de avond kwamen wel uitslagen binnen uit kiesdistricten binnen uit Florida, maar bij voorbeeld het kiesdistrict Miami Dade stopte doodleuk rond 22.30-23.00 uur het met tellen van de stemmen. Morgen weer een dag leek een beetje het motto daar.

Grappig is dat er ook altijd enorme discussies zijn over de procedures en worden er ook rechtszaken aangespannen. Zo zijn er kiesformuleren. Inderdaad, een groot deel van Amerika stemt nog / weer op papier. Er zijn pogingen geweest om het met een computer te doen, maar toen die of niet goed werkten of de uitslag in het nadeel van 1 van de kandidaten uitviel spande de aanhang van deze kandidaat een rechtzaak aan. Dit had tot gevolg dat de stemcomputers nog maar op zeer beperkte schaal gebruikt worden.

Net als staten zijn ook een groot aantal kiesdistricten overwegend Democratisch of Republikeins. Er zijn dan dus ook gevallen, waar je, als je je stembiljet kwijt bent geraakt en je om een nieuw stembiljet vraagt bij de stemlocatie je min of meer een voorgedrukt stembiljet krijgt, waar de keuze voor de kandidaat al op aangemerkt is.

Het duurde ook echt 3-4 dagen voordat Florida uiteindelijk gecalled werd. Dit terwijl op 1 van de websites toch duidelijk aangegeven was, dat 100% van de stemmen geteld was. Het gerucht was dan dat een staat niet gecalled kan worden als een rechtszaak aangespannen is.

Blijft toch apart dat je als individu/belangenorganizatie een verkiezingsuitslag gaat aanvechten bij voorbeeld omdat je bij voorbeeld niet overtuigd bent dat een stemcomputer goed functioneert en dat de uitslag van het kiesdistrict geen correcte reflectie is van het stemgedrag.

Ik denk persoonlijk dat het meer een laatste strohalm is die mensen aan proberen te grijpen om te voorkomen dat de andere kandidaat president wordt. Zeker als het bij voorbeeld gaat om het aan banden leggen van wapenbezit of medische zorg wat toch enorm heikele punten zijn in de Amerikaanse politiek. Het was in ieder geval erg leuk om het eens zo intensief van dichtbij mee te maken.

No comments:

Post a Comment