Wednesday, November 4, 2009

Tempels

Na de eerste dag waarop we Siem Reap verkend hebben, zouden we de tweede dag naar het tempelcomplex gaan. Zoals eerder vermeld hadden we de zonsondergang gemist, dus besloten we de volgende dag naar de zonsopkomst te gaan kijken. Om 5.00 zou de tuk tuk ons ophalen om ons naar Angkor Wat te brengen.

Angkor Wat is een grote tempel die meer de vorm van een paleis heeft. Het is niet alleen de grootste en meest sublieme tempel van alle Khmer tempels, maar ook een stad op zich. Angkor Wat is gebouwd in de 12e eeuw onder Suryavarman II als hoofdstad en als staatstempel ter verering van Vishnu.

Op zich is het best indrukwekkend om de zon op te zien komen in zo’n spirituele omgeving met een dergelijke historie. Het hele besef om er te zijn met de historie die erachter ligt vond ik persoonlijk indrukwekkender dan de zonsopgang an sich, maar goed dat is heel persoonlijk. Daarnaast sta je daar niet als enige toerist, wat het dan ook weer iets minder speciaal maakt.

Wat ik opmerkzaam vond was dat het hele complex eigenlijk alleen maar uit gangen bestond. Kamers waren er niet. We vingen onderweg op van een gids dat het complex een tempel was voor de goden en dat er vroeger een houten paleis naast stond waar de koning zelf in woonde. Het hele complex is kolossaal, maar naar wij begrepen heeft er dus nooit iemand “echt” in gewoond.

Het deed me een beetje denken aan de middeleeuwen waar in Europa ook de ene grote kerk na de andere werd gebouwd. Vaak waarbij de nieuwere kerk nog mooier, groter en indrukkender moest zijn dan degene die net daarvoor gebouwd was.

Als ik nu in Singapore om me heen kijk naar wat er gebouwd wordt en wat voor apparatuur daarvoor gebruikt wordt, vraag ik me weleens af hoe ze dat in die tijd klaar gespeeld hebben en hoeveel mensen het leven gelaten hebben tijdens de bouw van zo’n kolossaal complex.

Nadat we daar een uurtje of 2 rondgelopen hadden, bracht de tuk tuk ons naar de volgende locatie (Angkor Thom), maar eerst was het tijd voor ontbijt. Dus gestopt bij een van de foodstalls om te ontbijten waarna we te voet verder konden om het hele complex van Angkor Thom en omliggende tempels te verkennen.

Angkor Thom was een van de grootste Khmer steden en is gebouwd tegen het einde van de 12e eeuw onder Jayavarman VII en zijn opvolgers. Na Angkor Wat is Angkor Thom de hoofdstad geweest van het Khmer rijk, vermoedelijk tot in de 17e eeuw.

Angkor Thom omvat vele kleinere tempels en andere bezienswaardigheden. Zo omvat het onder andere Bayon tempel gebouwd deels in de 12e en 13e eeuw onder Jayavarman VII en Jayavarman VIII, de Bapuon tempel gebouwd in de 11e eeuw onder Udayadityavarman II, het Elephant terrace, gebouwd tegen het einde van de 12e eeuw, begin 13e eeuw onder Jayavarman VII en Jayavarman VIII, Phimeanakas & Royal Palace, gebouwd tegen het einde van de 10e eeuw, begin 11e eeuw onder Jayavarman V, Udayadityavarman I en Suryavarman I en nog een reeks aan kleinere tempels. Nadat we hier enkele uren rondgelopen hadden, hebben we eerst wat gegeten en daarna hebben we met de tuk tuk nog een tour gemaakt door het resterende deel van het gebied waarbij we nog meer tempels gezien hebben. Inmiddels was het tegen 14.00 uur en besloten we niet nog meer tempels te gaan bekijken die een kilometer of 30 verderop lagen, maar lekker terug te gaan naar het stadje en het hotel om nog wat te relaxen en de laatste voorbereidingen te treffen voor onze trip naar Ho Chi Minh aangezien het hotel waar we wilden verblijven ineens volgeboekt was.

Het tempelcomplex is een echte aanrader om heen te gaan. Mijn advies is echter wel, koop een boekje van te voren en lees je goed in, zodat je iets meer begrijpt over de achtergrond en de historie. Dan zul je zien dat je dingen gaat herkennen en zaken meer gaan leven. Het gevaar bestaat namelijk dat als je dat niet doet, je het na 3 of 4 tempels wel gehad hebt en cru gezegd het allemaal lijkt op ruines van stenen en dat is echt zonde. Er wordt namelijk met man en macht gewerkt om alles te restaureren dit erfgoed te behouden voor toekomstige generaties. De complexen zijn namelijk geplaatst op de UNESCO wereld erfgoedlijst. Maar lees je in van te voren. Het maakt namelijk de hele ervaring veel mooier en completer. Ik denk namelijk dat het een land is, waar je niet zo snel nog een keer naar toe gaat als je er eenmaal geweest bent en het gezien hebt.

Voor de geinteresseerden nog een linkje met extra informatie.
http://ngm.nationalgeographic.com/2009/07/angkor/stone-text

De entree naar Angkor Wat
Onderdelen van het Angkor Wat complex


De weg van Angkor Wat naar Angkor Thom met toegangspoort

De brug naar de toegangspoort


Onderdelen van het Angkor Thom complexElephant Terrace
Een hedendaagse tempel tussen alle oude tempels

De Tuk Tuk

No comments:

Post a Comment