Monday, October 8, 2012

Venetie – Rialto

Op het internet had ik een wandelroute gevonden in Venetie. Deze was in Rialto wat een klein stukje lopen is vanaf het San Marcoplein door de nauwe straatjes van Venetie. Let wel op dat je een goede kaart meeneemt want sommige kaarten die je in de hotels krijgt, kloppen niet helemaal.

Rialto is het geografische hart van Venetie en tevens de oudste gesettlede gebied van de stad. Gedurende de hoogtijdagen van de Republiek Venetie was Rialto een wereldberoemd handelsscentrum vanwege de exotische markten, de banken en als ontmoetingsplaats om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Aan de voet van de Rialtobrug, aan de San Marco-kant, zie je een straatnaambordje “Pescaria San Bartolomeo”. Dit was heel vroeger de plaats van de vismarkt. In 1459 hebben een aantal invloedrijke bankiers een klacht ingediend bij de overheid vanwege de stankoverlast en de geluidsoverlast van de veelal schreeuwende vissers / kopers. Vervolgens werd de vismarkt verplaatst naar de andere kant van de brug.

Pescaria Bortolomeo
Op de plaats waar de Rialtobrug zich nu bevindt, heeft zich altijd een brug bevonden sinds de 12e eeuw. Eerst door middel van een drijvende constructie, later gevolgd door houten bruggen. Deze bruggen warden of verwoest(in 1310) of zijn ingestort (in 1444 en 1524). De huidige stenen brug is ontworpen door Antonio Da Ponte en geopend laat in de 16e eeuw. Markant detail is dat Da Ponte werd gekozen om de brug te ontwerpen ten gunste van andere architecten uit die tijd zoals Palladio en Micelangelo.

De Rialto brug met halte voor de openbare waterbus (rechts)

De Rialto brug
Kijk je vanaf het midden van de brug naar het Zuiden dan zie je de Riva del Vin. Hier meerden vroeger de kleinere binnenvaartschepen aan die wijn vervoerden. Nu zie je voornamelijk gondelligplaatsen, bars en restaurants. Kijk je vanaf het midden van de brug naar het Noorden dan zie je de Fondaco dei Tedeschi aan de rechterkant. Dit was vroeger de beurs / handelslocatie van de Duitse handelaars. Tegenwoordig doet de locatie dienst als central postkantoor van Venetie. Aan de linkeroever zie je het Palazzo dei Camerlenghi wat dienst deed als gevangenis voor handelaren die een schuld hadden uitstaan.

Palazzo dei Camerlenghi (links)

Riva del Vin
Steek de brug over en sla vervolgens rechtsaf een straat in genaamd Naranzaria. Hier zie je de pakhuizen die vroeger gebruikt werden om citrusvruchten op te slaan. De naam Naranzaria is hier ook van afgeleid. Vervolgens kom je op de Campo Dell’Erbaria. Dit was vroeger de kruidenmarkt. Nu zie je er enkele barretjes. Vroeger bood het gebouw ook huisvesting aan de Bank van Venetie (Banco Giro). De overdekte wandelgang is nog vernoemd naar de Banca Giro, Sotoportego del Banco Giro.

Naranzaria

Banco Giro

Sotoportego del Banco Giro
Als je doorloopt kom je op de Campo Cordaria. Deze straat is vernoemd naar de touwslagers. Verder zie je hier de Fabbriche Nuove oftwel de nieuwe fabrieksgebouwen ontworpen door Sansovino, die tevens die bibliotheek van San Marco, de Logetta van de Campanile en andere beroemde gebouwen ontworpen heeft. Na een hevige brand in 1514 die een groot deel van het Rialto-gebied verwoestte zetelt er nu de rechtbank van Venetie. Verderop zie je er de Caseria waar vroeger de kaasmarkt gehuisvest was. Tegenwoordig is er nog 1 kaaswinkel (de Casa del Parmigiano).


Fabbriche Nuove
Loop je nog een klein stukje door, dan kom je bij de Campo de la Pescaria. Dit was de locatie van de vismarkt nadat hij vanaf Pescaria San Bartolomeo verplaatst werd. Tegenwoordig is het de locatie van de groente- en fruitmarkt. De groente- en fruitmarkt is open van maandag tot en met zaterdag voornamelijk in de ochtend. Sommige stalletjes zijn gespecializeerd in groenten die lokaal verbouwd worden op het nabij gelegen eiland Sant’Erasmo.

Verderop ligt Pescaria. Het neo-gotische paviljoen, gebouwd in 1907, is de huidige locatie van de vismarket. Je vindt hier zowel verse vis als diepgevroren, geimporteerde vis. De markt is alleen geopend in de ochtend van dinsdag tot en met zaterdag.De huidige vismarkt
Als je linksaf afslaat kom je op de Ruga degli Speziale oftewel de straat van de specerijenverkopers. In deze straat bevindt zich een gespecializeerde specerijenzaak (Drogheria Mascari). Deze winkel verkoopt een grote diversiteit aan gedroogde producten, specerijen, koffie en Venetiaanse specialiteiten.

Ruga Vecchia San Giovanni kruist de Ruga degli Speziale. Bij deze cruising bevindt zich de kerk van San Giovanni Elemosinario. Deze ligt enigszins verstopt achter een poort en wordt door vele toeristen gemist. De originele kerk is verwoest door een brand, maar is vroeg in de 16e eeuw herbouwd. Enkele gildes hebben flink gesponsord bij de herbouw van de kerk. Zo zie je bij het altaar beelden van de maagd Maria en kippen. Dit omdat het kippenhoudersgilde een van de grote sponsors was tijdens de herbouw. Verder zie je er werken van de Titian (Johannes de Aalmoesgever, bij het altaar en Il Pordenone in de rechterkapel).

Bij het verlaten van de kerk, ga je een stukje terug in de richting waar je vandaan komt. Vervolgens sla je rechtsaf en kom je op de Ruga degli Orefici oftewel de straat van de goudsmeden. Tegenwoordig verkopen straatverkopers hier souverniers, lederproducten en sjaals. Boven de overdekte wandelgang zie de overblijfselen van de langzaam verdwijnende fesco’s.

Sla linksaf naar de Campo San Giacomo. Hier zie je het standbeeld van de Gobbo di Rialto (gebochelde van Rialto) achter het hekwerk. Tegenover het standbeeld zie je de kerk van San Giacomo di Rialto or San Giacometto. Dit schijnt de oudste kerk te zijn van Venetie en dateert vermoedelijk uit 421. De 24 uurs klok aan de buitenkant dateert van 1401 en was beroemd omdat deze zelden tot nooit de correcte tijd aangaf. De klok werkt momenteel al jaren niet meer.

Als je vervolgens doorloopt, kom je weer bij die Rialto brug uit. Je moet overigens wel goed opletten. Ik had het kaartje en de bijbehorende routebeschrijving afzonderlijk in een email in mijn blackberry, dus het was voortdurend switchen. Verder is er heel veel te zien en kun je gemakkelijk afdwalen in een van de zijstraatjes. Ik ben zelf ergens afgedwaald tussen de vismarkt en de specerijenstraat, maar zeker genoeg leuke dingen gezien. Het gebied is niet zo heel groot, dus je kunt makkelijk alles zien ook indien je verschillende malen afdwaalt. Het nadeel toen ik het deed was dat het 35+ graden was en het eigenlijk te warm was om ook maar iets zinnigs te doen, maar deze wandeling is zeker de moeite waard. Een echte aanrader om een apart stukje van Venetie te zien.

Enkele foto's van overige delen van het Rialto gebied

Een "Doe-het-zelf" zaak die zo te zien zelf wel een opknapbeurt kan gebruiken

No comments:

Post a Comment