Sunday, July 1, 2012

Terug naar School – Deel 2

Wat ook een groot verschil is, is de manier van lesgeven. In de colleges die ik deze week volgde zit bijna iedereen of met een i-pad voor zich of een laptop. Dit om aantekeningen te maken of materialen zoals slides of andere relevante zaken te bekijken. Ja het is ook zo dat sommigen dit ge/misbruiken om andere zaken bij te houden zoals onder andere Facebook en LinkedIn.

De sfeer is overigens wel erg relaxed. Niemand die er een probleem van maakt als je opstaat en de klas uitloopt om naar het toilet te gaan, sigaretje te roken, koffie te halen, iets gaat eten of iets anders. Je bent daar heel duidelijk voor jezelf en om iets te leren en het is aan jou hoe je dat wil doen.

De collegezalen zijn overigens van alle moderne gemakken voorzien en een systeem met webcams en schermen zodat 1 professor tegelijk les kan geven aan 2 locaties terwijl hij zelf fysiek in 1 locatie is wordt momenteel getest en binnenkort in gebruik genomen.

Grappig is echter wel dat de collegezalen en universiteiten wel met de tijd meegaan, maar de professoren juist niet altijd. Van de professoren die we momenteel hebben, is er 1, doch inmiddels redelijk op leeftijd, helemaal meegegaan. Zo heeft hij een mooie laptop (Lenovo :-)) waarvan het scherm ook gebruikt kan worden als tablet en software waardoor hij met een pennetje aantekeningen kan maken en die direct op de slides geprojecteerd worden. Dit is erg handig voor met name invuloefeningen bij Financial Accounting.

Dit in tegenstelling tot de professor van micro economie die nog met transparanten werkt of beter gezegd sheets die je op een overhead projector legt. Slides is misschien ook nog wat overdreven, want het zijn meer stukken tekst met grafieken dan echte slides met bullet points. Echter de man is wel erg intelligent en heeft een sarcastisch gevoel voor humor wat ik zeker wel kan waarderen. Dit heeft te maken met het feit dat micro economie voornamelijk te maken heeft met vraag en aanbod en dit principieel is voor de economie en door welke politiek getinte bril je naar de problemen kijkt. Enige rake en politiek getinte opmerkingen werden dan ook al vrij snel gemaakt.

Het vak Management van mensen op de Werkvloer is een vak waarvoor we een Field Project uit moeten voeren. Dit komt er op neer dat we een bedrijf moeten zoeken met een probleem, waar een groepje ambitieuze studenten naar mag kijken, het mag analyzeren, enkele organisatie- en managementtheorieen toepassen en vervolgens advies uitbrengen. Gezien de geografische spreiding binnen mijn team en het korte tijdsbestek (ongeveer 4 maanden) zal dit nog wel enige uitdagingen met zich meebrengen. Maar goed uitdagingen zijn er om opgelost te worden.

Dus voortaan gaan we iedere maandag vergaderen en gaan we er vooral met zijn allen een mooie tijd van maken.

No comments:

Post a Comment